В Гърция трусът е усетен в Комотини, Сяр и Зографу,

...
В Гърция трусът е усетен в Комотини, Сяр и Зографу,
Коментари Харесай

Трусът, разлюлял Пловдивско, е усетен в цяла България, но и в Гърция и Румъния


В Гърция трусът е усетен в Комотини, Сяр и Зографу, а в Румъния в окръг Тимишоара.

По първични данни магнитудът на днешното земетресение от 15:26 часа българско време е 4,9, а епицентърът на земният трус е наоколо до Асеновград, сподели за Българска телеграфна агенция доцент Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

По данни на Сеизмологичния център към НИГГГ в 15:26 часа българско време е записано земетресение с епицентър югоизточно от град Пловдив. По предварителни данни земетресението е с магнитуд към 4,8 и e усетено на територията на страната.

Районът на Пловдив е сеизмичен регион. Това е умерено мощно земетресение и този магнитуд допуска да има вторични земетресения, изясни доцент Петя Трифонова.

Заместник-директорът на НИГГГ-БАН даде информация на Българска телеграфна агенция за предходни трусове в този регион, които са с магнитуд по-голям от 4. Земен трус с магнитуд 4,7 е регистриран на 21 февруари 2018 година

Земетресения в този регион, които също са с магнитуд 4, са станали на 27 юли 2009 година, на 10 септември 2004 година и на 5 април 2020 година

В сеизмична зона постоянно се случват и трусове с магнитуд към 3, сподели доцент Петя Трифонова. Тя заяви, че най-силните трусове в този регион са от 1928 година На 14 април 1928 година е имало земетресение в Маришката зона, с магнитуд 6,8. Тогава е имало опустошения в Чирпан, Първомай и близките села.

На 18 април 1928 година в Маришката зона е записано земетресение с магнитуд 7,1. То е провокирало тежки опустошения в Пловдив и покрайнините.

На 25 април 1928 година още веднъж е имало земетресение в Маришката зона. Тогава земният трус е бил с магнитуд 5,7 и е провокирал доста опустошения в днешния град Гълъбово, заяви за Българска телеграфна агенция заместник-директорът на НИГГГ-БАН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР