В Гърция се провежда еднодневна общонационална стачка заради ​​задълбочаваща се

...
В Гърция се провежда еднодневна общонационална стачка заради ​​задълбочаваща се
Коментари Харесай

В Гърция стачкуват заради високите цени

В Гърция се организира еднодневна общонационална стачка поради ​​ " задълбочаваща се рецесия " от повишаване на цените и понижени приходи. Ще бъде обиден наземния превоз, фериботите, учебните заведения и публичните лечебни заведения , предава Ройтерс.

Двата най-големи профсъюза в страната, представляващи към 2,5 милиона служащи от обществения и частния бранш, проведоха общата стачка, чиято кулминационна точка ще бъде митинг в центъра на Атина .

Гърция излезе от десетилетие на финансова рецесия през 2018 година само че пандемията две години по-късно, навреди тежко на туристическия бранш в страната.

Покачващите се цени на силата, изострени от глобите против Русия поради войната в Украйна през февруари, още повече удариха по джоба на служащите.

" През последните 14 години служащите носят бремето на дълбока рецесия, която засегна приходите и живота на всички ", обявиха от синдиката на частния бранш в страната (GSEE).

" С течение на годините рецесията непрестанно се задълбочава, тежестите остават, правата ни се свиват. "

Годишната потребителска инфлация в Гърция се повиши до 25-годишен връх от 7,2% през февруари на фона на възходящите разноски за сила, жилища и превоз.

Правителството е похарчило към 3,7 милиарда евро от септември, с цел да облекчи тежестта от възходящите разноски за сила и горива за фермерите, семействата и бизнеса. За стачкуващите служащи ограниченията обаче не са задоволителни.

GSEE съобщи през март, че е предложил 13% нарастване на месечната брутна минимална заплата до 751 евро заради растящата инфлация.

Консервативното държавно управление увеличи минималната заплата с 2% до 663 евро през януари, а министър председателят Кириакос Мицотакис даде обещание второ, по-голямо нарастване от 1 май. Припомняме, че преди няколко дни Гърция разгласи, че е изплатила изцяло задължението си към МВФ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР