В Гърция и България работната седмица е най-дълга от всички

...
В Гърция и България работната седмица е най-дълга от всички
Коментари Харесай

Гърците и българите имат най-дългата работна седмица в целия Европейски съюз

В Гърция и България работната седмица е най-дълга от всички останали страни в Европейския съюз (ЕС). В южната ни съседка хората се трудят приблизително по 42,3 часа седмично, а у нас - по 40,8 часа седмично, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат, представени от Световния стопански конгрес.

Според изчисленията, направени на база на договорите за цялостен и повърхностен работен ден, трета в това отношение в съюза е Полша със междинна дълготрайност на работната седмица от 40,7 часа.

Редица специалисти изясняват релативно дългата работна седмица в Гърция с резултата от финансовата рецесия. В своя обява за The Conversation учен Василиос Теохаракис изяснява: " След осем мъчителни години на рецесия, гърците работят дълго и настойчиво, с цел да управдаят заплатите си. ".

В Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-кратка е работната седмица за словенците - приблизително 39,3 часа. Под 40 часа тя е още в Румъния, Унгария и Хърватия. Въпреки това страните от района, дружно с Португалия, остават с най-продължителни часове на труд в Европейски Съюз.

От друга страна датчаните, за които се счита, че имат най-хубавия баланс сред професионален и персонален живот в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), работят минимум - по приблизително 30,3 часа седмично.

Малко по-продължителна е работната седмица в Дания и Норвегия, надлежно 32,9 и 33,8 часа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР