В гърлото на вулкана Маунт Майкъл в Южно полярно море

...
В гърлото на вулкана Маунт Майкъл в Южно полярно море
Коментари Харесай

Откриха езеро от лава в района на Антарктика

В гърлото на вулкана Маунт Майкъл в Южно полярно море бушува езеро от лава – обхванато от лед. Учените го „ преследват “ от 30 години. Сега сателитни фотоси разкриха загадката.

Учените подозират от години, че нещо не е както би трябвало на Маунт Майкъл. Сега обаче към този момент са сигурни: на кратерното дъно на вулканичния остров в Южно полярно море клокочи езеро от лава, освен това обхванато от лед. Феноменът остава неразучен към този момент.

По данни на НАСА съществуват седем известни сходни езера от лава по света, където сред изригванията на вулканите лавата остава.

Маунт Майкъл е деен вулкан, част от Южните сандвичеви острови (територия на Великобритания) – една от най-трудно наличните области в света. Ненаселените острови дължат името си на четвъртия граф Сандвич.

Сателитни фотоси още от 90-те години допускаха температурна особеност, само че резолюцията им беше прекомерно ниска, с цел да може да се каже сигурно каква е повода за нея.

Дори през днешния ден е мъчно от космоса да се „ шпионира “ какво става в кратера, тъй като доста постоянно облаци или вулканична пепел прикриват гледката. През изминялите няколко години обаче няколко съвременни спътника съумяха да създадат фотоси с висока резолюция непосредствено в гърлото на вулкана.

Снимката горе е от спътника на НАСА Landsat 8 и е направена при започване на януари 2018. За снимането не е употребен целият светлинен набор, а единствено алено и къси талази на инфрачервено.

Термичната особеност вътре в кратера наподобява синя, снегът е червен, а облаците – сиви. Учените са съумели и да дефинират температурата на необикновената конструкция. Светлосините браншове са с температура от порядъка на 284 до 419 градуса по Целзий, по надолу евентуално има още сензитивно по-гореща лава.

NASA

Тази фотография демонстрира същия вулкан в естествения цветови набор, по този начин както хората го възприемат. Но тук езерото от лава не се разграничава.

Учените пресмятат, че езерото е с широчина от 110 метра, а общата му квадратура е от порядъка на 10 хиляди квадратни метра, което се равнява на осем олимпийски плувни басейна.

Другите известни езера от лава са Амбрим – Вулян в югозападния Тихи океан, Маунт Еребус в антарктическия район, Ерта Але в Етиопия, Масая в Никарагуа, Нирагонгом в Демократична Република Конго и Маунт Ясар в южния Пасифик.

Що се отнася до региона на Антарктика – под дебелата един километър ледена обвивка се крие цяла вулканична верига. През 2017 учените откриха благодарение на радарни сигнали 91 вулкана под леда. Сега се пробват да схванат какъв брой от тях са дейни, тъй като доста от тях са толкоз надълбоко под леда, че евентулано изригване би останало неусетно. Все отново ледът над кратера би се разтопил, което от своя страна би дестабилизирало ледената обвивка.

Учените предизвестяват, че вулканите могат да станат по-активни в случай че ледената шапка понижава и по този метод налягането върху кратерите отслабва.

Инфо: SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР