В габровското село Яворец се складират отпадъци, фирмата работи в

...
В габровското село Яворец се складират отпадъци, фирмата работи в
Коментари Харесай

Складира ли се в село Яворец боклук от Италия?

В габровското село Яворец се складират боклуци, компанията работи в селото от 2017 година „ Това не са боклуци, това е суровина – полиетилен и полипропилен”, изясни в предаването „ Тази сутрин” по bTV вложителят Микеле Лоскалцо.

Според него суровината би трябвало де се сортира и да се рециклира, тя идва от Италия, от Англия и от България.

„ Има способени органи, които вършат инспекции непрекъснато, последната инспекция беше на 11 октомври от екоинспекция”, изясни още вложителят.

"Ако те са намерели нарушаване, няма да имаме право да продължаваме да работим ", означи Микеле Лоскалцо.

"Имаме фактури, които демонстрират, че купуваме материали. Има подписани контракти, с които се купува суровината ", сподели още той.

Той изясни още, че на площадката се отделят разнообразни типове боклуци – след сортирането им се предават на компании за преправка в България. По думите му след сортирането остават от 5% до 10% боклуци, само че те се депонират.

Хората обаче са обезпокоени от миризмата, която се носи и от това, че може боклуци да попаднат в реката, от която се поливат зеленчуковите градини в селото.

Местните поданици са обезпокоени и от желанието на вложителя да разшири активността си.

„ Има капиталово предложение от компанията на Микеле Лоскалцо, тормози ни, че ще се употребява от 50 до 100 тона вода, безводието в Яворец е реалност, лятно време минаваме на режим”, означи Христо Трифонов, гражданин на селото.

В новото капиталово предложение се желае да бъдат обработени материалите, които се сортират, да бъдат във вана с утаител и по-късно отпадните води да бъдат включени в канализацията на селото, изясни още той.

От екоинспекцията към момента съгласуват новото капиталово предложение на италианския предприемач.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР