В европейския туризъм България всъщност е много силна. Очевидно е,

...
В европейския туризъм България всъщност е много силна. Очевидно е,
Коментари Харесай

Джулия Симпсън: Туристическият сектор на България е много силен

В европейския туризъм България в действителност е доста мощна. Очевидно е, че има някои обичайни пазари като Франция, Италия и даже Гърция, които са доста мощни съперници, само че това не значи, че България не може да има, а тя има, добър туристически бранш


Това съобщи Джулия Симпсън, президент и основен изпълнителен шеф на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC), в утринния блок на БГНЕС на британски език.

„ България е толкоз красива, че е същинска привилегия да бъдеш тук. Има доста огромни марки, които към този момент са тук или занапред идват в страната “, сподели Симпсън.

„ Това, което се опитваме да вършим, е да приказваме с държавните управления, да вземем за пример с вашия министър-председател Денков. Работили сме и с някогашния ви министър на туризма Николина Ангелкова и с сегашния Зарица Динкова. Те постоянно се нуждаят от нашата поддръжка, с цел да могат да обяснят на обществения бранш цената на туризма за България “, акцентира тя.

Симпсън напомни, че през 2019 година секторът е бил на стойност към 14,6 милиарда лв. и сега се е възстановил до 11,6 милиарда след Ковид пандемията.

По думите ѝ капацитетът на страната е да доближи до 19 или 20 милиарда лв., което ще даде работни места на 365 хиляди души.

„ Това е в действителност скъпа икономическа история за водачите във вашата страна и нашата работа е да им разбираем какъв брой скъпа е тя. Не става въпрос единствено за икономическа стойност, тя е скъпа и в обществен проект, а също и във връзка с културата, тъй като има доста страхотни хотели, които пазят и разпространяват естествената хубост, която има България “, означи Симпсън.


„ Имате доста огромен здравен туристически бранш с вашите СПА центрове - имате повече СПА центрове даже от Исландия, само че това е малко скрита загадка. Не всеки знае това. Наистина би трябвало да разпространяваме България като чудесна дестинация за здравен туризъм “, добави тя, като посочи:

„ Вашите черноморски курорти са невероятни, те са красиви, водата е като на никое място другаде. Имах огромната привилегия да посетя София, с цел да видя някои от невероятните римски руини, които имате. Начинът, по който синагогите са ситуирани до джамии и църкви – този тип коалиция и групиране на култури е доста специфичен “.

По отношение на българите, които избират да почиват в чужбина, Симпсън съобщи, че това е двустранен развой.

„ Тук идват и турци, и гърци, тъй че всичко е наред - работи и в двете направления. Имате разрастващ се бизнес и в региона на вътрешния туризъм - това беше един позитивен резултат от Ковид. Дори в Обединеното кралство, откъдето съм аз, хората откриват елементи в страната, които не са познавали, и се обзалагам, че това се случва и в България. Имате браншове на здравния туризъм, спортния туризъм, цифровите номади, само че се нуждаете от вярната данъчна и визова обстановка “.

Според Симпсън виза, която притегля задгранични вложения и хора, които да дойдат да живеят в България може да донесе доста пари. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР