В Европейския съюз има 4 атомни реактора от вида 1000мвт

...
В Европейския съюз има 4 атомни реактора от вида 1000мвт
Коментари Харесай

Горивото за Козлодуй: По традиция постоянно бъркаме нашия интерес с руския. И всеки път плащаме за това

В Европейския съюз има 4 атомни реактора от типа 1000мвт вид ВВЕР, създадени в Русия. Два са в Темелин, Чехия и два - в Козлодуй, България. Общо 14 са по-малките съветски реактори ВВЕР-440 - четири в Дуковани, Чехия, четири в Пакш, Унгария, два в Ловиса, Финландия, два в Бохунице, Словакия и два в Моховце, Словакия.

И всички те са заредени с съветско нуклеарно гориво. Операторите на всички тези атомни електроцентрали (АЕЦ) търсят опция за бърза диверсификация на доставките на нуклеарно гориво.

Целта е цялостна самостоятелност от технологии, съставни елементи и снабдители от Русия, без това да компрометира безвредната и стопански преференциална употреба на централите.

Най-напреднали в процеса на диверсификация са в АЕЦ " Темелин ", Чехия. АЕЦ " Козлодуй " също сполучливо напредва към обезпечаване на различно гориво за 5-и блок.

От началото на 2021 година българската атомна централа извършва контракт с единствения различен на съветския снабдител производител, който има валидиран в действителна употреба план на нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000, изцяло съчетаем с употребяваното сега в 5 енергоблок нуклеарно гориво. Договорът е за осъществяване на нужните разбори, които да подсигуряват безвредната употреба на 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " с потребление на различния вид гориво. Към днешна дата от този вид нуклеарно гориво са доставени и заредени на реактори ВВЕР-1000 отвън България над 1,700 касети, които работят безвредно и сполучливо. За да си представим мащаба - броят касети е задоволителен за 40 години експлоатационен опит за един енергоблок.

Договорът, подписан от АЕЦ " Козлодуй ", се извършва в период и е изискване през май 2024 година България да стане първата страна в Европейски Съюз, диверсифицирала доставките си на нуклеарно гориво, и да е самостоятелна най-малко на 50% от съветски шантаж.

Кой има интерес от това - ние, българите, или компанията, която доставя гориво за над 220 реактора в света? Дали производителят ще доставя за 220 или 221 реактора надали е решаващо за бизнеса му. Защо тогава той би трябвало да има самообладание отново да го излъжем?

Наскоро излезе нескрито на независимоста на българската нуклеарна енергетика. Пардон, на балканската енергетика - България е най огромния снабдител на електричество на Балканите и поддържа електроенергийния баланс на района.

Френската компания " Фраматом " - посредством взаимно сдружение с съветския снабдител - претендира да доставя съветско гориво (ТВСА- 12) за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " до 2030 година Тогава вероятно " Фраматом " ще е подготвена с лицензирането на напълно нейн план за нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000.

Какво излиза?

Като не купуваме (защото компанията ни го спря), употребяваме медиатори, купуващи от " Газпром "!

Като не може повече нуклеарното гориво да е от " Росатом/Твел ", употребяваме медиатори, купуващи от " Росатом/Твел "!

Има и друга измама. Нормално е от " Фраматом " да желаят да влязат в пазара на нуклеарно гориво за съветски реактори. Закъснели са с 5-10 години, само че надали ще създават гориво за единствените четири реактора ВВЕР - 1000 в Европейски Съюз. Просто ще попречат на конкуренцията против някаква компенсация или полза. И къде другаде, в случай че не в България.

Уловката е, че в 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " има един тип съветско гориво, създавано от един цех, а в 6-и блок има различен тип съветско гориво - от различен цех. Шести блок бе първият в света, където се работеше по съвместимистта сред двата типа съветско гориво. Това се случи първо в България, а не в Русия.

Ако в 5-и блок се постави вторият тип съветско гориво (каквото е в 6-и блок) то е невероятно да се постави трети тип гориво от неруската компания, която проучва съвместимостта на горивото в 5-и блок с горивото на неруската компания. Последното към този момент 10 години работи в Украйна. " Фраматом " / " Росатом " са подготвени да създадат точно това, в случай че ние, българите, за следващ път сме подготвени да създадем безпорядък и неустановеност на договорните връзки.

Веднъж бяхме наказани и плащахме за АЕЦ " Белене ", в този момент ни плашат със съд и за газа от " Газпром ". Време е да ни скроят някой номер и за нуклеарното гориво. Защото имаме пари и кой да ги вземе, в случай че не съветските “партньори ”. Могат, несъмнено, да приложат и за нуклеарното гориво номера със прекъсването на доставки, както направиха с газа.

Тогава и ние, и Балканите ще закъсаме с електрическата енергия и ще си спомним 80-те години на 20 век.

По традиция в България непрекъснато бъркаме нашия интерес с съветския. И всякога плащаме за това.

Ако " Фраматом " са същински заинтригувани да доставят за България, могат да си сключат контракт за разбор на съвместимостта на тяхно (все още несъществуващо) нуклеарно гориво за 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". И без това единствено за гориво, каквото е в 6-и блок, приказват.

А какво става с 14-те по-малки реактора в Европа (подобни на затворените дребни реактори в АЕЦ " Козлодуй " )? Всичките централи, в това число в Унгария, да - Унгария, към този момент са в диалози с онази единствена в света компания, която владее технология за доставка на неруско гориво за съветски ректори. В продължение на 12 години " Уестингхаус Швеция " създават гориво за ректорите от 1000мвт. Логично е, в случай че има пазар, а то има - 14 дребни ректори (ВВЕР-440) - компанията за създаде гориво и за тях.

Ще се рециклира гориво. Почти всичкото отработено гориво от дребните блокове на " Козлодуй " и огромна част от отработеното до 2007 година против възнаграждение е изнесено назад в Русия за преработване. И в никакъв случай до момента не се е върнало свежо нуклеарно гориво като отплата.

Важно е да се знае, че след 2007 година всички нуклеарни страни в Европейски Съюз съхраняват отработеното гориво при себе си. Дори да има снабдител на такава услуга - преработване на отработено нуклеарно гориво, наложително изискване ще е високорадиоактивният боклук да се върне и съхранява в България.

Ако се фокусираме върху разрешаването на техническите провокации пред осъществяването на контракта ни за лицензиране на неруско нуклеарно гориво за 5-и енергоблок, можем да бъдем първите в Европейски Съюз, диверсифицирали доставките си на нуклеарно гориво. Вместо това българските политици от най-високи равнища се вслушват в некомпетентни или постоянно злонамерени съветници, с цел да изгубят милиарден пазар на електричество на Балканите в интерес на съветските оператори на стоящите се в Турция ректори.

Руските оператори в Турция търсят пазар за 1200 мвт електрическа енергия. Те желаят да разкарат АЕЦ " Козлодуй " от пазара на Балканите. Искат да го управляват и шантажират. И, несъмнено, мощно разчитат на късогледите български политици. А такива има колкото искаш.

Дори модерните умни са съвременно слепи.

* В момента горивото в 5ти блок на АЕЦ Козлодуй и на 6ти блок на АЕЦ Козлодуй е друг вид. От разнообразни снабдители. И двата доставчика с съветски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР