В Европейския съд по правата на човека в Страсбург стартира

...
В Европейския съд по правата на човека в Страсбург стартира
Коментари Харесай

Португалски младежи съдят 32 правителства заради бездействие за климатичните промени

В Европейския съд по правата на индивида в Страсбург започва нетипично дело. То е заведено от шестима португалски младежи против 32 държавни управления поради тяхното безучастие против измененията в климата. Младите хора настояват, че човешките им права биват нарушавани, поради климатични промени като световното стопляне, да вземем за пример. А за това са отговорни държавните управления, които не са взели ограничения преди години.
В Португалия има повече горещи талази и рискови суши, които в някои случаи могат да бъдат съдбовни. Тези горещини заплашват правото ни на живот и друго значимо право, което сме присъединили в делото - правото на персонален живот. Например, желая да съм в стаята си и да изучавам или да дремя, само че е толкоз горещо, че е мъчно. Искам да изляза на открито, с цел да правя някаква активност навън, да карам колело, да играя баскетбол, само че е толкоз горещо, че просто не мога.
Андре Сантос Оливейра, 15-годишен

Сред упрекнатите страни са Норвегия, Швейцария, Обединеното кралство, Русия и Турция.

„ Това, което най-много изпитвам е отчаяние от бездействието на държавните управления, които споделят, че това е второстепенна грижа, вместо да бъде приоритет. Защитата на планетата е също толкоз значима, колкото и отбраната на стопанската система. Всичко е обвързвано “, споделя 18-годишната София Сантос Оливейра.

Делото, въпреки и на пръв взор да наподобява ексцентрично, има късмет да докара до неоправдателна присъда, считат правни специалисти.
Смятаме, че сме показали извънредно безапелационни причини за въздействието, което тази съответна група младежи търпят - и че ще продължат да търпят във все по-голяма степен през целия си живот. Така че, да, ние влизаме в това чуване доста уверени.
Джери Листън, юридически консултант

За първи път в историята толкоз доста страни едновременно би трябвало да се пазят пред съда. В съда юридическият екип на младежите ще опита потвърди, че задълбочаващата се климатична рецесия нарушава правата им на живот. Те ще упорстват 32-те държавни управления да дефинират и изпълнят доста по-високи цели за понижаване на излъчванията. Очаква се обвинените да заявят, че към този момент вършат всичко допустимо за понижаване на излъчванията и че имат отговорности единствено към хората, живеещи на личните им територии.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР