В Европейския парламент се проведе дебат за върховенството на закона

...
В Европейския парламент се проведе дебат за върховенството на закона
Коментари Харесай

Радан Кънев: ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем за нея, а не гордост |

В Европейския парламент се организира спор за върховенството на закона в България, концентриран върху плана за резолюция по тематиката, който се чака да бъде гласуван в четвъртък.

" Дебатът се състоя по първична моя самодейност, подкрепена и от госпожа Елена Йончева, а на идващ стадий и от групите на Зелените и на социалистите и демократите в Европейския парламент " - сподели пред ДВ евродепутатът Радан Кънев.

Основната тематика на дебата беше върховенството на закона и главните свободи в България. С първичен акцент върху положението на правораздаването и медиите. А другояче имаше общо три дебата, които бяха доста тясно свързани. На първо място - дебатът за новия европейски механизъм за върховенството на закона. После - полемиката за възможното обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона. И, несъмнено, дебатът за България.

Дъждовни води: В известията на осведомителните организации се споделя, че фракционният водач на ЕНП Манфред Вебер е подкрепил държавното управление на Бойко Борисов. Така ли е в действителност?

Кънев: Имаше поддръжка от страна на ЕНП, само че желая да подчертая едно нещо. Аз съм в ЕНП още преди ГЕРБ да съществуват, тъй че ми е добре прочут целият този интервал, в който те са били любимците на ЕНП. И в този момент за първи път ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем за нея, а не горделивост.

Дъждовни води: Тоест, има различия вътре в ЕНП или пък управлението на партията последователно трансформира позицията си?

Кънев: Ръководството на партията и обособените членове доста ясно виждат, че в случай че поддържат българското държавно управление, би трябвало да платят доста тежка политическа цена - в България и пред европейското публично мнение. И надлежно тази поддръжка към този момент не идва абсолютно както преди, а идва под доста тежки условия: България неотложно да стартира промените, които отсрочва в продължение на 10 години.

Дъждовни води: По какъв метод се слагат тези условия на държавното управление на господин Борисов?

Кънев: В диалозите, които е имал с нашия министър председател, господин Вебер доста ясно е сложил въпроса за осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия и на Венецианската комисия. Както се разбра и от изявленията на сътрудниците от ГЕРБ, от тях се чака да знаят, че в България са нужни радикални промени. Естествено, от моя позиция и от наша позиция на Демократична България, тези обещания нямат стойност, тъй като са давани пред нас доста пъти. Видно е въпреки всичко, че ЕНП се пробва да даде финален късмет на българското държавно управление.

Дъждовни води: Вие позитивно сте наблюдавали и другите тълкования на срещата сред Бойко Борисов и водача на ЕНП Доналд Туск. Какво, съгласно Вас, се е случило на този диалог?

Кънев: Аз се осланям на прессъобщението, което пусна кабинетът на господин Туск. То напълно удостоверява думите ми: ЕНП упражнява мощен, съсредоточен напън върху държавното управление на България да си извърши обещанията. Обещания, които дава и пред българската аудитория, и пред европейските си сътрудници, само че които остават единствено на думи.

Дъждовни води: Апропо, думи. Във вчерашния спор имаше мощни думи. Евродепутатката Клеър Дейли даже приказва за „ вампири, които смучат кръвта на тези прелестни хора “. Но какво следва от всички тези думи? Какви ще бъдат следствията от вчерашния спор?

Кънев: Непосредственото разследване от дебата е доста по-строгото наблюдаване на България, без значение от това кой е на власт. Наблюдение и на настоящето ръководство, и на всяко последващо - което самó по себе си е добра вест. Следва още ясното очакване, че думите за промени ще спрат, а ще стартират действителните законодателни и управнически дейности - нещо, в което аз доста надълбоко се колебая поради зависимостите на българското ръководство. Моят акцент е, че времето за обещания доста от дълго време е изтекло и в действителност към този момент е късно за доверие, че това държавно управление може да вземе ограничения във връзка с завладяването на правораздаването и медиите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР