В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по

...
В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по
Коментари Харесай

Емил Радев: Опитите да се говори за македонско малцинство в България са опасни

В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по време на българското председателство и тук ролята на България беше огромна. Това съобщи за News.bg евродепутатът от ЕНП Емил Радев старта на френското председателство на Европейски Съюз и в подтекста на тематиката за присъединението на Западните Балкани към общността. Именно по време на българското председателство интензивно стартира да се приказва за тяхното присъединение. България постоянно е била " за " присъединението на Западните Балкани, акцентира Радев като посочи, че би трябвало да се извършват постигнатите договорености в хода на договарянията за участие в Европейски Съюз.

Евродепутатът напомни, че Гърция над 20 години води спор със Северна Македония за името. Емил Радев разясни, че България не препятства присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. За нас е доста добре страните от Западните Балкани да се приобщят към огромното европейско семейство, за нас е доста по-добре нашите съседи да са също страни членки, добави той. Така икономическите и културни връзки сред страните ще са по-задълбочени.

Не можем да вършим компромис с реализирани към този момент договорености, посочи българският представител в Екологичен потенциал. Това, което се желае от Република Северна Македония, е да съблюдава постигнатите договорености, акцентира Емил Радеви и изрази страдание за провокациите против страната ни.

Опитите да се приказва за македонско малцинство в България за рискови, по думите му. Поредното броене в страната ще покаже, че у нас няма македонско малцинство. Евродепутатът подлага на критика срещата на президента на Северна Македония с ОМО Илинден - организация, която не е записана у нас. За него това е провокация.

Според него връзките ни с югозападната ни съседка остават неразбираеми за западните ни сътрудници, само че преди години те не разбирали и казуса за името сред Гърция и Македония. За Запада по-важни са сигурността в района, както и икономическите връзки. В Екологичен потенциал, по думите му, зелените и социалистите упорствали за бързо присъединение на Северна Македония. Не можем да вършим взаимни отстъпки с нашата история и еднаквост, безапелационен бе Емил Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР