В Европейската комисия в Брюксел се намира 40-членна делегация, съставена

...
В Европейската комисия в Брюксел се намира 40-членна делегация, съставена
Коментари Харесай

Македония стартира маратона за влизане в ЕС – скринингът започна

В Европейската комисия в Брюксел се намира 40-членна делегация, формирана от специалисти от способените държавни институции в съответната област, водена от основния политически договарящ вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, а в нейния състав са и министърът на правораздаването Рената Дескоска, главният техническият договарящ Боян Маричич и специалисти от Службата по европейските въпроси.

Държавният консултант по европейските въпроси и шеф на кабинета на вицепремиера Османи в изказване за МИА съобщи, че след юнските изводи на Съвета на Европейски Съюз е даден историческия старт на подготовката за обяснителния скрининг, който бе публично разгласен с визитата на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан.

Скринингът, твърди той, ще стартира на практика през днешния ден и на следващия ден с глава 23 " Правосъдие и съществени права ".

„ Стартираме маратон, който ще продължи по-дълго време и чиято дължина ще зависи на първо място от самите нас и от нашата подготвеност за смяна и дълбоки промени, показа държавния консултант по европейски въпроси за МИА. „ Аналитичният обзор на всичките 33 глави ще продължи една година, до идващия септември, след което ще следва продължение на двустранния скрининг и подготовката на скрининг-докладите, които ще приготви Европейската комисия, а ще одобрят държавите-членки на Европейски Съюз. “

През този интервал общо над хиляда специалисти ще вземат участие в 33-те разяснителни сесии по аналитичния обзор на европейското законодателство, което ще продължи към 70 работни дни.

Заместник министър-председателят Османи сподели, че началото на така наречен обяснителната инспекция е повратната точка, с която Македония публично стартира последната част от пътя към Европейски Съюз.

Очаква се процесът да завърши до юни 2019 година, след което да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР