В Европа за Великден има цени като за презокеански полети

...
В Европа за Великден има цени като за презокеански полети
Коментари Харесай

Самолетните билети за Европа скочиха тройно през април

В Европа за Великден има цени като за задокеански полети - от 300 евро нагоре, самолетните компании несъмнено са полудели. С тези думи в резюме може да се опише в този момент пътуването със аероплан.
Прочетете още
Справка в търсачките за билети демонстрира за интервала 13-18 април, когато са великденските празници, цените да вземем за пример от Лондон до София са сред 107 до 533 евро отиване и връщане. А даже и при нискотарифните превозвачи към този момент ги няма билетите за по 10 евро, в този момент най-евтините към този момент са двойно по-скъпи. За това в действителност предизвести още през предходната година шефът на “Райън еър ” Майкъл О’Лиъри. От София до Виена да вземем за пример за средата на юни цената за билет отиване и връщане с нискотарифен транспортьор е 150 лв., в случай че се купи още в този момент, написа 24 часа. При обичайните компании цената е двойто по-висока.

След свалянето на пандемичните ограничения цените упорито вървят нагоре

- в световен мащаб самолетните билети са се качили с 25%. Александър Богоявленски - водач и авиационен анализатор, споделя, че повишаването варира съгласно пазара, междинното нарастване е 10-15 на 100, Според него в Азия и Съединени американски щати могат да се намерят билети с цени от 2019 година, до момента в който в Европа това е мъчно. Онагледява го с 400-500 евро за Съединени американски щати и съпоставя с 400 евро на нискотарифна самолетна компания до Лисабон.

Причина за скъпите билети - хората още веднъж пътуват, само че летища и самолетни компании се оказаха неподготвени, с малко личен състав и самолети, с цел да посрещнат трафика. Достатъчно е да си напомним хаоса по летищата през предишното лято, анулацията на хиляди полети и над 220 000 куфари и чанти, които не стигнаха по едно и също време със притежателите си, а се подхвърляха по летищата на Европа и Северна Америка.

За повишаването принос имат и скъпите горива, елементи и техническо обслужване. затвореното въздушно пространство поради войната в Украйна.

Другата наклонност е ценовото доближаване на нискотарифните компании с тези по постоянните линии. На близки дистанции и при обичайните превозвачи няма кетъринг, за непокътнато място се заплаща, както и за повече багаж. Таксата през океана към Съединени американски щати и Канада да вземем за пример стига и до 110 евро. Богоявленски показва, че в полет до Канада не се е предложила храна.

В предишното останаха екстри като овлажнени кърпи за ръцете, топла храна и питиета, които стюардесите да оферират по няколко пъти.

Това става причина пасажерите да се преориентират към пътешестване в бизнес класа. Христина Тихчева, която от години следи пазара, споделя, че при полет до Ню Йорк половината от хората са пътували в бизнес класа. А в полет от София до Лондон с “Бритиш еъруейз ” бизнес салонът е бил цялостен и в двете направления.

Явно там цените се изравняват с тези в икономичната класа, където постоянно се постанова да се доплаща за храна и спомагателен багаж.

При цялостен аероплан от София до Лондон да вземем за пример, в случай че цената за икономичната класа за двете направления е 600 лева, бизнес седалката коства 800 лева При по-празен курс, в случай че цената в общия салон е 500 лева, бизнес класата си остава 800 лева

Авиокомпаниите преструктурират салоните, в бизнес класата се вижда разделяне на равнища - от първо до четвърто.

Полетите от и до България, най-много до София, са “превзети ” от нискобюджетните компании

Христо Тодоров, изпълнителен шеф на “България ер ”, сподели, че делът им на българския пазар минава 50%. Според него те държат по-ниски цени от обичайните превозвачи, само че 40% от цената на пътуването са спомагателни услуги - багаж, кетъринг и други.

В плевел напредък се оказват турските авиолинии. Тихчева споделя, че са станали по-силни от “Луфтханза ”, с повече дестинации. Войната в Украйна е дала подтик на тази самолетна компания, защото целият трафик от Азия и Близкия изток минава през Истанбул.

Самолетните билети едва ли ще поевтинеят скоро, тъй като идват и условията на Зелената договорка в Европа, при която пазаруването на излъчвания подвига цената на билета най-малко с 10%.

Пред “Блумбърг ” шефът на “Луфтханза ” Карстен Шпор декларира, че компанията няма желание да усилва потенциала. Но изявлението на шефа на “Юнайтед еърлайнс ” Скот Кърби може да е резюме на обстановката - самолетните компании са настроени за високи маржове на печалби и това е “възможност, която се случва единствено един път в историята на промишлеността ”.

Йовко Йоцев - водач и основен секретар на Асоциацията на българските самолетни компании, въпреки всичко внася известно утешение. Според него търсенето на пазара ще докара до наемане на нови самолети, до увеличение на потенциала и нормализиране на цените.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР