В Европа тестването на учениците е абсолютно в ход. Учениците

...
В Европа тестването на учениците е абсолютно в ход. Учениците
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се реимунизираме срещу коронавирус всяка година

„ В Европа тестването на учениците е безусловно в ход. Учениците над 12 години в огромната си част са имунизирани, като без значение от това са тествани два пъти седмично. Това са тествани данни в Германия. Доктрината „ тестиране с цел да останем в учебно заведение “ в множеството западни страни е призната “. Това съобщи пред доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел „ Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ дребните деца ще би трябвало да бъдат подкрепени от родителите и учителите в тестването.

„ В НЦЗПБ имам сътрудници с деца в началния курс. Ние предлагаме нашата доброволческа активност – да участваме в първите дни, с цел да се обучат учители, личен състав и родители по какъв начин се работи с тестванията “, сподели тя.

Тя съобщи, че във връзка с антителата мен все още няма тест, който да каже че те са обезвреждащи и индивидът, който ги има, надлежно е в по-малък риск да се болести или да съобщи болестта. По тази причина нито една страна още не ги е приела като меродавни.

„ На места се вършат отстъпки краткосрочно да важи пробата за антителата, само че това не разрешава пътешестване. Зеленият документ е механизмът, посредством който се възвръща свободното пътешестване на жителите по света “, сподели доцентът.

По думите ѝ евентуално ще би трябвало да се имунизираме против ковид може би на година, само че в случай че огромна част от популацията е ваксинирана, циркулацията на болестта ще се озапти.

„ Всяка ваксина желае няколко дози. Вирусът е непостоянен, по принцип коронавирусите имат малотраен имунитет. Той ще бъде подобен и при имунизираните, по тази причина би трябвало непрестанно да се подклажда и да се държи безсънен с ваксина “, съобщи тя.

Най-доминиращият вид на вируса у нас е делта разновидността, само че не това би трябвало да ни тормози, а броят новозаразени, изясни още доцент Гломб. Тя изрично съобщи, че в страната към този момент няма грипна зараза.

„ Аз не мога да схвана за какво хората се тормозят от имунизациите, в случай, че към този момент няколко милиарда дози са направени, следим какви се резултатите от имунизацията в продължение на година и половина, разказват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е незначително спрямо провалите от боледуването “, сподели доцент Гломб.

Тя изясни, че имунизираният човек може да се болести, само че ще прекара заболяването в пъти по-кратко в сравнение с неимунизирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а имунизирането избавя животи и разрешава всички действия да вървят в ход.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР