В Европа се вихри битка около плана на Ирландия да

...
В Европа се вихри битка около плана на Ирландия да
Коментари Харесай

Европейската алкохолна индустрия пита Дъблин: Защо, г-н здравен министър?

В Европа се вихри борба към проекта на Ирландия да изисква слагането на етикети с предизвестия за здравето върху бутилките вино, бира и спиртни питиета, написа Politico.   Европейската комисия е разчистила пътя пред Ирландия за въвеждането на новите етикети, които би трябвало да съдържат здравни предизвестия, сходни на тези върху цигарените кутии. Те ще показват, че потреблението на алкохол предизвиква чернодробни болести, вреди на нероденото бебе и е директно обвързвана с съдбовни ракови болести, добавя изданието.   Планът провокира ответна реакция в Европейски Съюз: девет страни членки подадоха възражения, а промишлеността за алкохолни питиета го дефинира като офанзива против единния пазар на блока. Както и против умерената приложимост на алкохол, разяснява Politico.  Какво се пробва да направи Ирландия - и за какво?   Поставянето на етикети със здравни предизвестия върху всички опаковки на алкохолни питиета е последната, най-трудна част от знаковия Закон за публичното здраве на Ирландия от 2018 година, който има за цел да понижи злоупотребата с алкохол и тежестта, която тя оказва на лечебните заведения.    Законодателството към този момент сложи минимални цени на продуктите на дребно, което вбеси потребителите, които към този момент не могат да купуват бира и водка на ниска цена, написа Politico.   Ирландските управляващи знаят, че слагането на предизвестия за риск от рак върху всички алкохолни артикули основава комерсиално минно поле, което изправя ползите на здравната система против тези на винопроизводителите, пивоварите и дестилериите в Европа и света.    Това частично изяснява за какво, макар че получи зелена светлина от Брюксел, ирландският министър на опазването на здравето Стивън Донъли към момента не е подписал проекторегулациите, които се уточняват в съвещания с канцеларията на основния прокурор.   След подписа на Донъли, часовникът ще стартира да отброява най-малко тригодишен интервал за подготовка, преди продуктите за продажба на дребно да стартират да носят предизвестията, или като част от дизайна на опаковката, или върху прикачен стикер.    Това значи, че препоръчаният нов режим не може да влезе в действие най-рано до 2026 година, а лобирането от страна на алкохолната промишленост може в допълнение да го забави или да го унищожи изцяло, разяснява Politico.
Какво ще приказват етикетите?   Според проекторегламентите здравните предизвестия ще бъдат ясни. Те ще би трябвало да бъдат в червен текст с огромни букви, който гласи, че има директна връзка сред пиенето и рака да вземем за пример.    Ще бъде мъчно за пиещите да ги пропуснат, отбелязва Politico. Особено откакто в днешно време те от ден на ден купуват алкохол в бутилки и кутии от магазини и супермаркети, вместо да пият наливна бира в заведения или чаша вино в някой ресторант.

Защо европейската промишленост за алкохолни питиета е толкоз гневна?
Предложените етикети са дезинформация, споделя Еторе Прандини, президент на главното селскостопанско лоби на Италия Coldiretti. „ Не е почтено да съпоставяме алкохола с цигарите. Ако се употребява в вярното количество - една чаша по време на хранене - виното е потребно за здравето “, добавя Прандини, представен от Politico.   Улрих Адам от индустриалната лобистка група SpiritsEurope твърди, че ирландската скица не прави разлика сред „ умерена “ и „ несъразмерна “ консумация на алкохол.   Производителите се тормозят също по този начин, че други страни-членки на Европейски Съюз могат да последват образеца на Дъблин, като всяка от тях изисква разнообразни етикети, което би нараснало бюрокрацията и разноските.   Индустрията на алкохолните питиета назовава ирландската скица за етикетиране антиевропейска, заявявайки, че тя ще сътвори търговски бариери и ще подкопае общия пазар на Европейски Съюз, показва още Politico.    Brewers of Europe, представляващи 10 000 производители на бира, обявиха, че ограниченията са „ неоправдана и непропорционална преграда пред свободното придвижване на артикули “.   Ирландските проекти „ удрят основите на европейската стопанска система и слагат под подозрение свободното придвижване на артикули, разрушавайки инструмент, донесъл толкоз доста изгоди на европейците “, споделя Ламберто Фрескобалди, президент на италианската асоциация на винопроизводителите Unione Italiana Vini.

Може ли други страни от Европейски Съюз да последват образеца на Ирландия?   Ирландия е минавала по този път и преди: през 2004 година тя стана първата страна, забранила пушенето в затворени работни пространства, в това число най-задименото от всички – кръчмата.    Ирландия също по този начин наложи най-високите налози в Европейски Съюз и най-строгите условия за опаковките и рестриктивните мерки за продажба на цигари.   Здравният министър Донъли твърди, че Ирландия е водеща в Европа във връзка с регулациите по отношение на тютюна и може да направи същото за алкохола.    Алкохолната промишлеността обаче се опълчва на всяка връзка с сполучливото понижаване на тютюнопушенето.    Производителите на вино виждат това като офанзива против артикул, който е част от техния метод на живот и част от естествената здравословна диета - и то няма нищо общо с полемиката към тютюна, разяснява Кормак Хийли, шеф на Drinks Ireland, главната лобистка група в страната за пивовари, дестилерии и дистрибутори.    Междувременно критиците на Европейски Съюз предизвестяват, че ирландското законодателство просто изпреварва проектите на Европейска комисия да предприеме дейности по въпроса.   Съгласно графика, изложен в нейния проект за битка с рака, Комисията би трябвало да излезе с предложение за етикетиране на алкохола до края на 2023 година През февруари предходната година обаче европейските законодатели гласоподаваха срещу включването на предупредителни етикети за алкохол в проекта за борбата с рака, напомня Politico.

Може ли ирландският проект да работи на процедура?   Въпреки че Министерството на здравеопазването към този момент е изготвило дизайнa на етикета, предупреждаващ за въздействието на алкохола върху здравето, прогнозите са, че нито един ирландски пивовар или дестилатор няма да го включи в своята опаковка на мига.    Това би означавало обособени поточни линии за пакетиране на питиета, които остават в ирландската търговия. Воден от международните марки Guinness и Jameson, износът е голяма и възходяща част от ирландската промишленост.  „ Защо бихте сложили продукта си на рафт в търговски обект в Съединени американски щати като единствения артикул, който има предизвестие за рак? “, разяснява шефът на Drinks Ireland Кормак Хийли, наричайки политиката на държавното управление „ тревожна и плашеща “, вместо " образоваща ".   От своя страна Министерството на здравеопазването в Ирландия споделя, че задграничните производители не са задължени да подсигуряват, че ще има сходни етикети с предизвестия на опаковките на внасяния в Ирландия алкохол. Отговорността и следствията ще се носят от локалните търговци на дребно, търговци на едро и дистрибутори.   „ Не е закононарушение да се внася за продажба в Ирландия алкохолен артикул, който не носи нужната здравна информация и предизвестия “, споделя ведомството, представено от Politico. Въпреки това " лице, което внася алкохолен артикул, който няма изискваното етикетиране и продава продукта на територията на Ирландия, без да сложи изискваната информация и предизвестия, може да бъде преследвано. “   Кормак Хийли от Drinks Ireland отхвърля тази концепция като неприложима към логистиката в действителния свят.    Френският евродепутат Ирен Тольоре, съпредседател на парламентарната група за вино, спиртни питиета и качествени храни, споделя, че ирландското предложение основава „ рисков казус “ за здравословното действие на единния пазар, както и че Европейска комисия е пропуснала опцията да му се опълчи.   Италианският външен министър Антонио Таяни пък жигосах ирландския проект като " офанзива " против идентичността и наследството на страната му. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР