В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради

...
В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради
Коментари Харесай

Енергийната криза опразни европейските оранжерии, разчитат на внос от Турция

В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% поради енергийната рецесия. Сега европейските вериги супермаркети търсят турски производители. Анталия е подготвена да помогне, с цел да усили притока на задгранична валута, оповестява „ Миллиет “.

Енергийната рецесия в Европа засегна оранжерийното произвеждане с съвсем 40%. Много европейски вериги супермаркети и снабдители договарят с турските си сътрудници в Анталия, с цел да покрият дефицита.

Заради енергийната рецесия в Европа, провокирана от съветското ембарго върху природния газ, тази година засаждането на оранжерийни растения е намаляло с 30-40%. Много европейски вериги супермаркети и снабдители започнаха да договарят и да подписват контракти с производители от Анталия, с цел да задоволят потребностите, които ще зародят заради този индустриален дефицит.

Ръководителят на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие Умит Мирза Чавушоглу, като се базира на обстоятелството, че Европа е изпаднала в сериозна енергийна рецесия, означи: „ Според нашите оценки и настоящите договаряния производството е намаляло с 30-40 % “.

В тази връзка Европа незабавно стартира да търси и Турция се оказа най-важната страна от тази позиция, акцентира Умит Мирза Чавушоглу.

„ От няколко месеца насам се водят доста съществени договаряния “, продължи ръководителят на асоциацията. „ Преди всичко огромните вериги за търговия на дребно търсят снабдители в Анталия и покрайнините ѝ. Нашата цел е да увеличим притока на задгранична валута в страната, като произвеждаме допустимо най-вече и изнасяме повече “.

Сред производителите от Средиземноморския и Егейския район доминира упованието, че в изискванията на енергийна рецесия в Европа Турция ще задоволи търсенето на храни и ще обезпечи тяхното произвеждане.

Представителите на комерсиалните мрежи, които се интересуват по-специално от доматите, се свързват непосредствено с турските производители, споделя Дуйгу Озкартал, общоприет секретар на Турския съюз на вложителите и производителите на оранжерийна продукция. „ Те желаят да сключат търговски съглашения по модела предплатено заплащане и гаранция за покупка. Има даже такива, които желаят да реалокират оранжерийното произвеждане в Турция “, отбелязва генералният секретар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР