В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален

...
В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален
Коментари Харесай

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест. 80% от тези случаи стават отвън болница. Над 10 000 души в България годишно са наранени от сърдечен арест, за жалост доста малко от тях оцеляват, заяви Марияна Манушева - ръководител на Фондация „ Първите три минути ", в утринния блок на БТВ „ Тази заран ". Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да разберем дали потърпевшият е в схващане, дали може да реагира, когато го извикаме и когато го докоснем. Ако не реагира, автоматизирано допускаме, че е в безсъзнание и това заплашва неговия живот. Трябва да бъдат освободени дихателните пътища, да се ревизира дали той диша. Ако не диша обикновено, да се позвъни на телефон 112, с цел да се продължи със сърдечен масаж и изкуствено дишане, посъветва Марияна Манушева. Тя посочи, че колкото се може по-рано би трябвало да бъде осъществена дефибрилация, с цел да има късмет потърпевшият да оцелее, в случай че сърцето му е спряло.

Медицината знае, че човешкият мозък може да оцелее без О2 не повече от 3 минути, по-късно стартират да се случват необратими процеси и колкото повече време минава, толкоз па-малък е шансът потърпевшият да дочака колата за спешна помощ, разяснява Манушева.

По думите й този, който дава първа помощ, би трябвало да в профил другите хора на разстояние, тъй като механически е допустимо и някой да пострада. При разбора на сърдечната активност не трябва да се допира потърпевшия, тъй като по този начин може да заблудим машината. След включването, апаратът прави разбор на всеки две минути и взема решение има ли потребност от дефибрилация. Междувременно вие вършиме сърдечен масаж и изкуствено дишане, това се случва до момента в който пристигна колата за спешна помощ, сподели още Манушева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР