В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да

...
В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да
Коментари Харесай

Денков след Мюнхен: Европа е единна за изграждане на отбранителен капацитет

В Европа и в Съединени американски щати главно се разисква по какъв начин да се помогне по най-бързия метод да се укрепят отбранителните благоприятни условия на Украйна.

Това сподели министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, отдадена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност, предава Българска телеграфна агенция.

Друго умозаключение от конференцията е, че Европа е единна в това, че би трябвало да построи своя защитителен потенциал и това да стане бързо и общо изпитание, сподели още Денков. Следващ извод е, че има мощна поддръжка в Съединени американски щати за Украйна и че тази помощ би трябвало да пристигна бързо, уточни министър председателят.

По отношение на България прави усещане ясното осъзнаване какъв брой е значима ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не чакахме, само че се оказа, че притегля внимание, е процесът на ротацията – по какъв начин ще се осъществя, всички споделиха, че чакат да успеем да я създадем сполучлива, с цел да продължим да вършим това, което вършим до момента, добави министър председателят.

Ротацията и това ръководство имат смисъл, в случай че изпълняваме управническата си стратегия и вървим по европейския си път, с развиването на институциите, стопанската система, общественото развиване на хората и да понижим неравенството, сподели още Денков.

В отговор на въпрос дали е подготвен за вид, в случай че в пленарна зала не бъде призната оставката му, министър председателят напомни, че както постоянно е казвал, би трябвало да се съблюдават постигнатите съглашения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, държавното управление продължава да извършва отговорностите си, до момента в който се вземе последващо решение, а в случай че не се гласоподава оставката, държавното управление продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали упорства за поста министър на външните работи министър председателят сподели, че би трябвало да се откри задоволително и за двете страни решение. Стана ясно, че би трябвало да има контакт с външните сътрудници и този контакт елементарно може да се осъществя, в случай че просто си заменяем местата с Габриел. Все още следва диалогът за какво това е проблем за другата страна, сподели още той. 

Няма по какъв начин в един диалог на конгрес да се стигне до такова решение, сподели министър председателят Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за съответна дата, на която България и Румъния могат да бъдат признати в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че би трябвало да подновим договарянията, които стопираха след 30 декември, с цел да намерим решение, обвързвано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният метод да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, добави Денков. По думите му има късмет до края на годината да получим дата, само че би трябвало да се проведат договаряния. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР