В Европа и по-специално в еврозоната вече се забелязват първите

...
В Европа и по-специално в еврозоната вече се забелязват първите
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Първите симптоми на рецесия в еврозоната са факт, неминуемо ще се отразят на България

В Европа и по-специално в еврозоната към този момент се виждат първите признаци за нахлуване в криза. Това сподели икономистът Румен Гълъбинов в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " .

По думите му обаче все още охлаждането към момента е едва изразено: " Плитка криза, т.е. с доста невисок все още негативен знак 0,1%. Предстои да забележим по какъв начин ще се развие тази наклонност за в бъдеще, в идващите тримесечия. Това неизбежно ще окаже влияние и на българската стопанска система, защото изключително експортно насочената част от нашата промишленост, примерно за произвеждане на разнообразни машини, съставни елементи, елементи, с цел да кажем немската, автомобилостроенето там или за други такива индустриални браншове, може би ще понамалее този износ. В същото време, ние въпреки всичко виждаме и известно задържане на вноса, като цяло това ще повлияе на платежния ни баланс и оттова също бихме могли да чакаме и някои резултати, къмто приходната част на бюджета ", разяснява той.

Според Гълъбинов главната причина за забавянето на икономическия напредък е, че Европейската централна банка организира доста дейна политика по повод нарастване на лихвите в еврозоната по евро: " Последно, преди безусловно седмица, още веднъж усилиха лихвите и сега са на 3,5% съществена рента по еврото в еврозоната. Съответно, тези ограничения се подхващат като метод за противопоставяне на инфлацията. И в реалност инфлацията в еврозоната понижава, тя слиза към този момент до предвоенните равнища, и евентуално доста скоро, към края на годината също, се планува за еврозоната инфлацията да слезе до под 3%, даже. Така че това от една страна въздейства добре за събаряне на инфлацията, въпреки това, увеличените лихви въздействат на бизнесцикъла, усилват цената на заема, което в известна степен забавя икономическата интензивност, защото надлежно субектите, които употребяват заеми имат увеличени разноски. И по тази причина, в общи линии, това охлаждането е едно предстоящо положение, което се получава в резултат на лихвената политика на Европейската централна банка ", изясни икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР