В Европа българките и румънките боледуват и умират най-много от

...
В Европа българките и румънките боледуват и умират най-много от
Коментари Харесай

Водим класацията по онкологични заболявания в Европа

В Европа българките и румънките боледуват и умират най-вече от рак на шийката на матката съгласно здравните разбори на европейските институции. Данните не са от Българския раков указател, тъй като от 6 години той не действа.

От цяла Европа единствено в България и в Словакия няма Държавен раков проект, а съгласно онколозите - скрининговите ни и профилактични стратегии на процедура не работят..Програмата Спри и се прегледай- платена с европейски пари, трябваше през 2013 година да тества гратис четвърт милион българки за рак на шийката на матката.

За да разберем дали в действителност са толкоз страшни данните и дали младите дами у нас все-повече боледуват от по този начин нареченият папилома вирус ще проверим в държавният раков указател, който се намира тук в по този начин наречената Ракова болница в квартал " Дървеница " в София. „ Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени болести при дамите в България. Годишно имаме към 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните болести ”, разяснява доцент доктор Здравка Валерианова, началник националния раков указател.

Антония Пулева инцидентно разкрила, че има рак на шийката на матката, а това трансформирало живота на цялото й семейство. „ В първия миг просто упрекнах Господ. само че в това време имах някаква вяра ”, показа тя.

В Скандинавските страни и  Австралия съвсем всички млади мъже и дами са имунизирани, а тестванията са безвъзмездни и наложителни. Там регистрират под 5 % болни от рак на шийката на матката. „ Трябва да се знае че всеки може да се разболее от рак ”, разяснява проф. доктор Златко Кълвачев от МБАЛ „ Надежда ”.

Сега здравната ни система разчита, че всеки самичък ще отиде да се изследва, а преди години участъковите лекари са се грижели за това всяка жена наложително да минава през тест за човешки папилома вирус, спомня си един от водещите онкохирурзи. Увеличава се броят на дамите с това заболяване, споделя и доктор Любомир Еленчев от МБАЛ „ Надежда ”.

От 2016 до 2018-близо 100 дами повече са лекувани за рак на матката само че касата няма информация за умрелите пациенти. За дамите над 30 години е очакван безвъзмезден обзор, а в случай че цитонамазката е естествена – още веднъж след 3 години. Иначе персоналният доктор може да тества гратис и по-млади дами, НО в случай че те са към този момент с повече от 3 износени бременности, имат първо раждане на 17, фамилна анамнеза или при обзор покажат отклоняване в цитонамазката.

Здравното министерство регистрира, че през 2018 година са тествани над 1 148 неосигурени дами на възраст 40-50 години, от които с диагнози са били единствено 72 дами.  За 2018 година са отделени един милион  и двеста хиляди лв., от които 1 000 000 лева за ваксини, а за 2019 година са още повече- 1 270 000 лева Ваксинирани са близо 8000 девойки, които през 2019 са по-малко. А другояче годишно от бюджета на Министерство на здравеопазването се отделят 125 000 лева за скрининг на три типа онкологични болести (рак на млечна жлеза, рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво) само че единствено на неосигурени лица. 

А за бъдещето на раковия указател, който би трябвало да регистрира всички болни в София и провинцията Министерството дава обещание да бъдат създадени и внедрени най-малко 35 електронни регистри, измежду които е и Националният раков указател. Това ще се случи съгласно Пътната карта за осъществяване на Стратегия за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2016-2020. Вече е оповестена открита процедура за избор на реализатор.

А до момента в който у нас напасваме стратегии и тактики Международната организация за изследване на рака предвижда, че всеки пети мъж и всяка шеста жена в света ще се разболеят от рак през живота си, а близо половината от тях ще умрат от болестта си…въпреки напредъка на международната медицина.

Реалната цифра на новозаболелите в България е 35 хиляди души като най-вече заболяват от рак на простатата дебело черво бели дробове.Но в случай че болестта се открие в точния момент има късмет най-малко половината от тези хора да продължат да живеят и да работят както до момента. Да имат бъдеще,  а предишното да си остане в предишното.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР