В Европа 75% от младите хора между 15 и 24

...
В Европа 75% от младите хора между 15 и 24
Коментари Харесай

75% от младите хора в Европа не могат да различат фалшивите новини

В Европа 75% от младежите сред 15 и 24 години признават, че не могат да разграничат истини от лъжи, подправени от същински вести. Това сподели еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел. В 18 СУ в София комисар Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова бяха посетители на полемиката „ София и Европа за младите – 3D народна власт, разговор и спор “.

 © БГНЕС
Габриел обърна особено внимание на това, че подправените вести имат две доста отрицателни въздействия.

„ От една страна те разрушават доверието посред ни, както и това сред хората и институциите. От друга страна силата им е, че влияят върху страстите. Неслучайно наше проучване сподели, че трите тематики, по които подправените вести имат най-голямо влияние в Европа са: здравето, околната среда и миграцията “, съобщи тя.

Мария Габриел акцентира, че е доста значимо да си кажем също, че за дезинформацията няма рецепта знамение, няма едно деяние, което би разрешило да се оправим с този феномен.

„ Истината е, че подправените вести постоянно са съществували, от доста дълбока и антична древност, само че това, което в този момент е ново, това е скоростта, с която се популяризират и мащабите, които имат “, съобщи тя. Еврокомисарят напомни, че в Европейска комисия ясно са споделили, че са им нужни дейности по едно и също време на няколко равнища.

В 18 СУ „ Уилям Гладстон “ се организира първата среща – видеоконференция по плана „ София и Европа за младите – 3D – народна власт, разговор и спор “ с българския еврокомисар по цифрови технологии и цифрово общество. Проектът се осъществя от фондация „ Етнопалитра “ в партньорство с регион „ Възраждане “-СО, 18 СУ „ Уилям Гладстон “ и 32 СУИЧЕ „ Св. Климент Охридски “ с финансовата поддръжка на Програма „ Европа “ 2019 на Столична община.
 © БГНЕС
Мария Габриел пред младежите означи, че в действителност с тях слагат началото на първата европейска седмица на медийната просветеност. Тя изясни, че това е нова самодейност на Европейска комисия, препоръчана от нея.

„ Целта ни е цялата тази една седмица сред 18 и 22 март в цяла Европа да притеглим вниманието върху медийната просветеност да забележим по какъв начин, можем ли и какво още би трябвало да научим, с цел да отличаваме истините от неистините, доста сериозно да оценяваме голямото количество информация, което е на всички места към нас. В цяла Европа ще има такива събития, за мен е същинска чест, че тук, дружно с вас даваме алегорично и началото в България на европейската седмица на медийната просветеност “, сподели тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР