В ЕС вече е възможно издаването на ковид сертификати след

...
В ЕС вече е възможно издаването на ковид сертификати след
Коментари Харесай

ЕК разреши издаване на COVID сертификати след антигенен тест

В Европейски Съюз към този момент е допустимо издаването на коронавирус документи след осъществяване на антигенно проучване. С смяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е открито единствено по този метод, а не както до момента с PCR, оповестиха от Европейска комисия, представени в Българска телеграфна агенция. Занапред данните от бързите антигенни проучвания ще бъдат приравнени, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните описи на Европейски Съюз. Ще се признават със задна дата данните от антигенни проучвания, направени след 1 октомври предходната година.

Европейска комисия прецизира, че решението е обвързвано с оценката на учените и цели облекчение на системата за проучвания, натоварена от покачвания брой инфектирани поради разпространяването на варианта Омикрон на вируса на коронавирус. Ковид документите на Европейски Съюз са предопределени за пътувания в Общността и притежателите на годен документ следва да не бъдат подлагани на спомагателни условия за прекосяване на границите. В същото време през днешния ден Съветът е приел обновена рекомендация по отношение на краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз. Направените промени са в отговор на развиването на пандемията, възходящото имунизационно покритие и използването на бустерни дози, както и признаването на от ден на ден документи, издадени от трети страни като еквивалентни на цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз. Новата рекомендация ще стартира да се ползва от 1 март 2022 година

Съгласно нея рестриктивните мерки по отношение на COVID-19 следва да се ползват, като се вземат поради както обстановката в третата страна, по този начин и самостоятелният статус на лицето. Държавите членки следва да позволяват неналожителните пътувания за лица, които са имунизирани с ваксина, утвърдена от Европейски Съюз или СЗО, преболедували лица и всички лица, пътуващи от страна в листата на Европейски Съюз. За някои от тези пасажери може да се ползват спомагателни ограничения, като да вземем за пример PCR тест преди пътуването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР