В ЕС ще започне да действа постоянен Европейски екип за

...
В ЕС ще започне да действа постоянен Европейски екип за
Коментари Харесай

ЕС вече има постоянен екип за бързо реагиране срещу кибератаки

В Европейски Съюз ще стартира да работи непрекъснат Европейски екип за неотложно реагиране при компютърни произшествия (CERT-EU), съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Решение е взето след сполучливата работа на CERT-EU като профилирано звено през последните шест години. Целта на специфичния екип е да пази от хакерските атаки, които постоянно са ориентирани против институциите, организациите и органите на Европейски Съюз.

Българският еврокомисар, отговарящ за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разяснява, че " в този момент всички органи на Европейски Съюз могат да разчитат на непрекъснат работещ екип по компютърна сигурност, който да им оказва помощ да реагират дейно на възходящия брой модерни кибернетични закани, които засягат и жителите. "

CERT-EU работи в тясно съдействие с вътрешните екипи за компютърна сигурност на европейските институции и поддържа връзка с необятна мрежа от екипи за неотложно реагиране при компютърни произшествия и компании, занимаващи се със сигурността на осведомителните системи във всички държави-членки.

Също по този начин си сътрудничи интензивно със свои сътрудници в НАТО и със звеното по хибридни закани на Европейската работа за външна активност (EEAS).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР