В ЕС ще бъдат забранени опаковките от пластмаси и производни

...
В ЕС ще бъдат забранени опаковките от пластмаси и производни
Коментари Харесай

Край на опаковките за плодове и зеленчуци в супермаркетите в ЕС

В Европейски Съюз ще бъдат неразрешени опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, дребни опаковки за кетчуп и други в заведенията за хранене, както и дребните бутилки за шампоан и други в хотелите.

Това планува краткотрайното политическо съглашение, реализирано сред белгийското председателство на Европейски Съюз и представители на Европейския парламент.

Предвижда се също възбрана за потребление на термосвиваеми опакови на куфари по летищата от 2030 година

Най-малко 10 на 100 от опаковките на алкохолни и безалкохолни питиета би трябвало да бъдат за многократна приложимост. Това е минималната цел, която слагат договарящите.

Т.нар. безконечни химикали, които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат в допълнение, не би трябвало да участват в смесите за произвеждане на опаковките.

Споразумението също по този начин дефинира цели за понижаване на опаковките с 5 на 100 до 2030 година, както и с 15 на 100 до 2040 година

Бизнесът с храна за у дома се задължава да предлага на клиентите опцията да носят лични контейнери за храна, топли и студени питиета, освен това без в допълнение таксуване.

До 2029 година страните членки би трябвало да подсигуряват въвеждането на разделно събиране за 90 на 100 от използваните годишно пластмасови бутилки и железни кутии за питиета. За реализиране на задачата би трябвало да бъдат построени деподитни системи за връщане.

Текстът на постигнатото съглашение би трябвало да бъде предаден на КОРЕПЕР – Комитета на посланиците на страните членки и по-късно, в случай че бъде утвърден - на Комисията по околна среда в Екологичен потенциал. След това той би трябвало да бъде официално признат от двете институции. Регламентът ще стартира да се ползва 18 месеца след влизането му в действие.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР