В ЕС като цяло жените разчитат в по-малка степен на

...
В ЕС като цяло жените разчитат в по-малка степен на
Коментари Харесай

Жените получават с 38% по-ниски пенсии спрямо мъжете

В Европейски Съюз като цяло дамите разчитат в по-малка степен на приходи от обществената пенсионна система по отношение на мъжете, до момента в който в България е противоположното.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Управляващите разискват два разновидността за подкрепяне на хората с увреждания

В взаимозависимост от определения модел ще са нужни сред 270 млн. и 450 млн. лева за идната година
14 юни 2018
Средната партида за втора пенсия се е нараснала с 11% до 2886 лева

Годишният растеж на спестяванията в универсалните фондове обаче се забавя, откакто тримесечие по-рано растеше с близо 16%
16 май 2018
Пансион за възрастни

Старческите домове са търсена услуга, само че местата в тях са лимитирани
11 май 2018
Максималната втора пенсия може да доближи 711 лв.

В идея за етапа на погашение общественото министерство предлага пет типа пенсии и оставя опция за заместничество на партидите
11 апр 2018 Средната пенсия на мъжете в България е била 411 лева през 2017 година, до момента в който при дамите сумата е с 38% по-ниска. Това демонстрира разбор на Националния застрахователен институт (НОИ).

Причините за тези разлики са няколко - неравноправие в заплащането сред половете, по-малкият застрахователен стаж при дамите и събития като бременност и майчинство.

В документа специалистите цитират и данни на Европейската комисия, които демонстрират, че огромната разлика сред половете е типична като цяло за страните от Европейски Съюз. Същевременно в съюза дамите разчитат в по-малка степен на приходи от обществената пенсионна система по отношение на мъжете. В България е противоположното - представителките на нежния пол са близо 60% от всички 2.1 млн. пенсионери в страната, които получават пенсия от държавното публично обезпечаване по данни от 2017 година

Неравенствата сред половете

Разлика сред това, което получават половете, има както в междинните пенсии, по този начин и в осигурителния приход. При мъжете той подхожда на междинна сума от 862 лева през 2017 година - с 10.6% над този на противоположния пол.

Неравенства обаче са забележими даже когато се вземат поради разликите в осигурителния приход. Ако мъжете откакто се пенсионират получават приблизително 47.6% от парите, на които са се осигурявали до момента в който са работили, при дамите този дял е 38.3% през 2017 година

Източникът на казуса

Една от аргументите за тази разлика е, че дамите работят по-малък брой години. Така да вземем за пример междинния стаж на мъжете пенсионери в най-голямата категория труд е бил 38.7 години през 2017 година, а при дамите - 33.1 година От Национален осигурителен институт показват, че плануваното през идващите години нарастване и равнене на изискуемия стаж ще намали разликите за " новите " пенсионери.

От друга страна обаче застават по-сложни фактори, като да вземем за пример концентрацията на дамите в нископлатени браншове и " трайно наложилите се полови неравенства на пазара на труда ", които водят до по-нисък застрахователен приход, означават от института. Тук Национален осигурителен институт показва два вероятни пътя за решение на казуса - смяна на самата пенсионна система и политики, които да предизвикват дамите да работят по-дълго и на по-качествени работни места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР