В ЕС имаме най-високите стандартни по отношение на безопасността на

...
В ЕС имаме най-високите стандартни по отношение на безопасността на
Коментари Харесай

Еврокомисарят по здравеопазването увещава българите за Е-тата в храните, а пестицидите били "деликатна тема"

В Европейски Съюз имаме най-високите общоприети във връзка с сигурността на храните от целия свят. Ние разполагаме със комплицирана система и използваме научните достижения като основа. Имаме отлични учени, позволяващи ни тези регулации, с цел да изключим рисковите съставки и да забраним тези съставки, които могат да се окажат канцерогенни, мутагенни и така нататък Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по опазването на здравето и сигурността на храните.

Относно Е-тата еврокомисарят бе безапелационен, че всички те минават през доста огромен надзор и увери българите, че в предлаганите храни няма рискови Е-та.

Дори не подозирате до какви страшни заболявания водят пластмасовите произведения

Запитан за пестиците, той отговори: " Пестицидите са доста деликатна тематика. Може би в тази чаша със сок пред мен ще има някакви химични субстанции, само че те са в доста ниски количества и наличие и са изцяло безвредни за мен и организма ми. Пестицидите са лекарства за растенията, те ги защищават от заболявания и вредители. Но по какъв начин да ги използваме и да сме напълно точни, ползвайки единствено тези, които по-малко вредят на здравето ни. Има доста прецизен закон във връзка с пестицидите. В някои сфери се употребяват доста пестициди. Всяка страна от Европейски Съюз дава отговор за оторизацията на съответните пестициди. Това е обвързване на държавите-членки, които да предотвратят прекомерно многото пестициди, употребени от производителите ".

Помолен да разяснява разделянето на качеството в храните в Източна и Западна Европа, еврокомисарят отговори: " В много страни е известно схващането, че в Европейски Съюз има разделяне на източни и западни консуматори и първите са второ качество. Не, това е политическа игра. Тези проблеми с особеното качество съществуват на всички места: и в Дания, и в Люксембург, и в Австрия, и в България ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР