В ЕС има девет страни, които не искат задължително сексуално

...
В ЕС има девет страни, които не искат задължително сексуално
Коментари Харесай

Девет страни в ЕС не искат задължително сексуално образование в училище

В Европейски Съюз има девет страни, които не желаят наложително полово обучение в учебно заведение. България е една от тях. Също и Италия. Според специалисти сексуалната култура лимитира сексисткото принуждение, хомофобията и венерическите заболявания.

" Децата и юношите все по-често търсят в интернет отговори на въпросите от полово естество, които ги вълнуват ", разяснява Антонио Пелаи, италиански психотерапевт от университета в Милано.

Сексуалното обучение към момента не е станало част от наложителната образователна стратегия в Италия, въпреки че от 1975 година насам са правени голям брой опити да се вкара полова култура в учебно заведение. В това отношение Италия стои паралелно с други страни от Европейски Съюз, където също няма наложително полово обучение, а това са България, Полша, Румъния, Литва, Унгария, Словакия, Хърватия и Испания. Отделните райони на Италия имат право сами да вземат решение дали да финансират планове по тази тематика в учебните заведения.

Учат се от интернет

Пелаи, който е откривател в отдела по биомедицина на университета в Милано, е угрижен, че младите черпят познанията си за секса точно от интернет. Освен подправената информация, полуистините за половите практики и полово излъчените заболявания, порнографията, която се популяризира онлайн, също съставлява заплаха, предизвестява той. " Изображенията на секс в интернет постоянно са свързани с принуждение и нерядко имат расистки или педофилски темперамент. Това основава огромно комплициране и неустановеност измежду младежите ", изяснява Пелаи.

В Италия и в останалата част на Европа броят на заболяванията, излъчени по сексуален път, още веднъж се усилва. Това се отнася с особена мощ до инфекциите, свързани с хламидии, както и до сифилиса. Според психотерапевтката и председателка на Италианския център по сексология Кристина Флорини просветителният фокус би трябвало да пада освен върху информирането за секса и здравето, само че и върху полемиките сред учители и възпитаници по тези тематики.

Неформалният темперамент на връзката е значим, с цел да могат тематиките да се преглеждат намерено, показва още сексоложката. За задачата са нужни освен ангажимент от страна на преподавателите, само че и самите те да минават през съответно образование. Така учениците биха могли да се научат да поемат отговорност - освен за своето здраве, само че и за това на другите.

Задължително полово обучение

Центърът по сексология на Кристина Флорини, също както доста други организации в Италия, се пробва да накара държавното управление да осъзнае нуждата от половото обучение. А Пелаи показва, че страната незабавно се нуждае от идея за полово обучение, приспособена към цифровия свят.

Стефания Аскари от Движението " Пет звезди " от 1975 година насам се пробва да вкара в италианските учебни заведения наложителното полово обучение. Но законодателната ѝ самодейност от 2021 година за следващ път се провали. Сега въпросът е в ръцете на министъра на образованието Джузепе Валдитара от дяснопопулистката партия " Северна Лига ". Политикът се афишира против " джендър пропагандата " и се застъпва за мощната роля на родителите в образованието на децата.

Вече шести месец " Северна Лига ", ултрадясната партия " Италиански братя "  и консервативната " Форца Италия " ръководят страната. Под водачеството на Джорджа Мелони основните цели бяха изместени към увеличение на ражданията и насърчаването на " естественото “ семейство, съгласно християнските разбирания за сватбен живот. По-конкретно Мелони има поради само браковете сред мъж и жена.

" Не виждам спор за половото обучение на национално равнище, който би могъл да докара до оправянето с това просветително предизвикателство ", притеснява се откривателят Антонио Пелаи.

Политици упорстват за смяна

В Италия въпреки всичко има политици, които не престават да се застъпват за наложителните часове по полово обучение. Миналата година трима от членовете на градския съвет в Рим стартираха петиция за това. Съветничката Ева Витория Камерино, която поддържа самодейността, споделя: " Църквата непроменяемо връща патриархалните гледни точки, съгласно които дамите постоянно извършват подчинена роля ". Според Камерино незадоволителното полово обучение на децата и юношите ускорява най-много дискриминирането, сексизма и хомофобията. Както и насилието против дамите, оповестява DeutcheWelle.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР