В енергетиката се наблюдават доста дисбаланси. Работата на постоянната вече

...
В енергетиката се наблюдават доста дисбаланси. Работата на постоянната вече
Коментари Харесай

Радослав Рибарски, ПП: Мораториумът е непопулярна мярка, но е необходимото зло

В енергетиката се следят много несъответствия. Работата на непрекъснатата към този момент парламентарна комисия стартира и преди всичко ще се пристъпи към замяна на ръководителя на КЕВР, който е с изминал мандат, както и на един член от регулатора, това сподели в " Още от деня " ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание, народен представител от " Продължаваме промяната " Радослав Рибарски.

За позицията ще се търси човек с мениджърски опит в енергетиката, който има аналитични качества. Предстои в енергийната комисия да се гласоподават разпоредбите за избора и по-късно ще стане ясно какви претенденти ще се явят, изясни той.

Рибарски разяснява някои хрумвания на ръководещите, споделени през днешния ден. Геотермалната сила има капацитет за развиване. Ще пристъпим към изследване на потенциала и опциите на България за геотермална сила, посочи той.

Що се отнася до батериите - целия свят се стреми към индустриално депозиране на сила и ние ще се опитаме да сме в крайник с тези технологии. Индустриалните акумулатори за нас са бъдещето. Дълъг път би трябвало да се извърви, до момента в който се стигне до надеждна технология, само че ние сме подготвени да тръгнем по този път, изясни Рибарски.

Заводите за боклуци пък вземат решение огромен екологичен проблем и незеависимо, че построяването на подобен цех в София получи огромен отрицателен отзив, за нас това е главен метод за справяне с отпадъците, означи той.

В Маришкия басейн на този стадий няма да се затварят мощности, увери Рибарски и добави, че се преглеждат се благоприятни условия за съчетание на електрическа сила от въглища дружно с утилизиране на боклуци.

" Забележките по Плана за възобновяване и резистентност, касаещи Маришкия басейн, са по отношение на датата и излъчванията. До 2030 година има няколко равнища на излъчвания, които, в случай че реализираме, въглищните централи могат да работят и по-късно ", съобщи Радослав Рибарски.

Той се спря и на тематиката за мораториума и сподели, че към момента вървят полемиките по обезщетителните механизми и се преглежда разновидността мораториумът да падне по-рано. Рибарски го дефинира като непопулярна последна мярка, която дава време на държавното управление и е нужното зло.

Парламентаризмът допуска диспути, полемики, всеки да може да изрази своето мнение, да не се водим от политическите пристрастия на момента. Дискусията през днешния ден продължи дълго, само че се стигна до решение, което българските жители чакаха, а точно в Народното събрание депутатите да влизат със зелени документи, разяснява Рибарски.

По думите му днешните диспути не са знак за разединение в обединението и не предвещават бъдещи проблеми.

Относно доставките на азерския газ Рибарски е безапелационен, че няма риск за доставките му.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР