В електронните платформи за търговия, които стават все по-популярни, една

...
В електронните платформи за търговия, които стават все по-популярни, една
Коментари Харесай

КЗП: Подвеждащи намаления на „Черния петък“ в онлайн магазините. Внимавайте!


„ В електронните платформи за търговия, които стават все по-популярни, една и съща стока може да бъде предлагана от разнообразни търговци. Дори нейното показване да наподобява по един и същи метод, в случай че има информация за това, че този търговец е друг, дано потребителите не се учудват, че е допустимо да има и разнообразни цени на тази стока и респективно разнообразни да са процентите, в случай че тази стока влезе в акцията „ Черен петък “. Това съобщи пред bTV Димитър Маргаритов , ръководител на Комисията за отбрана на потребителите. Темата на рубриката беше отдадена на пониженията по време на така наречен „ Черен петък “, който тази година множеството търговци организират в удължени интервали.

„ Апелът към потребителите е да гледат съответната цена на даден артикул и това да бъде основно при сравнението на стоките в онлайн пространството. Потребителят може да прегледа няколко предложения за една и съща стока и на тази база да пре цени дали процентът понижение е действителен и коя в последна сметка е най-изгодната й цена ”, уточни ръководителят на КЗП.

Той добави, че заради засиления интерес към извършването на покупки в интернет по време на пандемия, КЗП прави два пъти повече инспекции спрямо предходната година, наблюдавайки два пъти повече електронни магазини и предлагани в тях продуктови групи артикули. “Потребителите от ден на ден се ориентират към този прийом и надлежно рисковете за тях се усилват ”.

Относно дадения образец за стока, в която има заблуждение на потребителите – диван с по-ниска съществена цена преди оповестяване на понижението и с по-висока съществена цена след оповестяване на понижението – Маргаритов изясни, че става дума за нелоялна комерсиална процедура, за която търговецът ще бъде глобен. Той напомни, че в комерсиалната мрежа има по-строги условия във връзка с оповестяване на пониженията, в сравнение с в интернет – наложително би трябвало да бъде сложена остарялата и новата цена, би трябвало да бъде разгласен % понижение, както и обвързване остарялата цена да е работила най-малко един месец преди понижението.

В предаването беше показана информация за най-търсените артикули в хода на акцията, като през тази година класацията се оглавява от техниката (черна и бяла), детски играчки, спортни артикули, мебели и други, за сметка на обичайно търсените артикули от минали интервали – облекла и обувки и парфюмерия и козметика.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР