В Еквадор започна гласуването за референдум, свикан от президента Ленин

...
В Еквадор започна гласуването за референдум, свикан от президента Ленин
Коментари Харесай

В Еквадор решават на референдум дали да ограничат броя на президентските мандати

В Еквадор стартира гласуването за референдум, призован от президента Ленин Морено, който желае да промени конституцията, с цел да ограничи броя на президентските мандати, съобщи ДПА.


Около 13 милиона души имат право на глас в референдума, с който може да бъде анулирана поправката на конституцията, въведена през 2015 година по искане на президента Рафаел Кореа, управлявал в продължение на 3 мандата от 2007 година до предходната година. С неговата корекция президентите и други лица на изборни постове могат да бъдат преизбирани безграничен брой пъти.

Морено твърди, че анулацията на поправката ще подсигурява, че другите политически течения ще получават властта. Съюзници на Кореа го упрекват, че желае да попречи на някогашния президент да се кандидатира на изборите през 2021 година.

Освен това еквадорците ще гласоподават за още шест оферти, измежду които възбрана на наказани за корупция служители да заемат публични длъжности, смяна на структурата на съвета, който избира прокурори, възбрана на добива на метали и петрол в региони с уязвима екология и унищожаване на отминалостта за полови похищения над деца.

Управляващата партия " Алианс СТРАНА " е разграничена сред поддръжници на Морено и на Кореа. През 10-те си години отпред на страната някогашният президент стартира " гражданска война на жителите ", чиято цел е намаляването на бедността в страната. Критиците на Морено считат, че той е изоставил поставените от Кореа цели.

Близо 23 на 100 от 16-милионното население на Еквадор живеят в беднотия по данни на Световната банка.

През януари Кореа разгласи, че напуща " Алианс СТРАНА " и ще сътвори лична партия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР