В ежеседмичната си пресконференция днес управителят на Хонконг Кари Лам

...
В ежеседмичната си пресконференция днес управителят на Хонконг Кари Лам
Коментари Харесай

Властите в Хонконг не изключват намеса на Китай за потушаване на протестите

В ежеседмичната си конференция през днешния ден шефът на Хонконг Кари Лам разгласи, че Пекин е склонен специфичния административен регион да реализира спокойно решение на продължаващите всеобщи митинги без китайска интервенция, макар че тя отхвърли да изключи този вид, оповестяват международните информационни организации.

" В този миг към момента изрично чувствам, че би трябвало сами да намерим решенията ", посочи Лам, допълвайки: " Това също по този начин е позицията на централното държавно управление (в Пекин), че Хонконг би трябвало самичък да се оправи с казуса. "
 Китай подлага на критика лицемерната реакция на Европейски Съюз за митингите в Хонконг
Китай подлага на критика лицемерната реакция на Европейски Съюз за митингите в Хонконг

В известието на посолството се осъжда лицемерието на Европа

" Но в случай че обстановката стане толкоз неприятна, тогава не могат да бъдат изключени никакви разновидности, в случай че желаеме Хонконг да има най-малко още един късмет ", добави тя.

" Не мога да ви кажа изрично в този момент при какви условия ще вършим спомагателни неща, в това число да призовем централното държавно управление на помощ ", означи още Кари Лам.

В неделя за първи път китайските военни директно се сблъскаха с протестиращи, като личният състав в казармите на Китайската национална освободителна войска в Хонконг издаде предизвестие на протестиращите, които използваха лазерни показалки по постройката.
 Десетки хиляди излязоха с маски на митинг в Хонконг на инат на възбраната
Десетки хиляди излязоха с маски на митинг в Хонконг на инат на възбраната

Полицията още веднъж употребява сълзотворен газ

Лам беше разкритикувана остро в петък за използването на разпоредба за изключителни случаи от колониалната ера, която не разрешава потреблението на маски за лице на обществени събирания. На днешната конференция тя посочи обаче, че глобите от други страни може би са по-сурови от тези, които тя е прилагала.

" Мерките им не биха били по-меки от нашите и може би биха били по-драконовски ", уточни тя.

Лам също по този начин сподели, че нямала спомагателни проекти да задейства законите за изключителни пълномощия, като нейното държавно управление ще направи " деликатна оценка ", преди да наложи нови ограничения според закона, да вземем за пример интернет надзор.

На въпрос дали възбраната на маските за лице е имала триумф, тя отговори, че било прекомерно рано да се каже.
 Хонконг прибягва до изключителна заповед за първи път от 50 година, с цел да забрани маските
Хонконг прибягва до изключителна заповед за първи път от 50 година, с цел да забрани маските

Правителството ще одобри решението на специфична среща на Изпълнителния съвет в петък

" Сигурна съм, че ще се съгласите, че за всяка нова политика или ново законодателство ще е належащо време да бъде дейно приложено ", уточни Кари Лам.

През уикенда хиляди хора подцениха възбраната, макар че до момента единствено двама са били упрекнати според новия закон: студент и 38-годишна жена.

Забраната важи и за учебните заведения и университетите, а учителите са помолени да оповестяват какъв брой възпитаници носят маски, откакто се връщат в клас през днешния ден.

Коментарите на Лам бяха направени, откакто огромна част от хората в Хонконг се върнаха на работа след дълъг празничен уикенд, по този начин наречената Златна седмица.

Лам обаче означи, че предходната седмица броят на протестиращите е паднал с над 50%. Метрото през днешния ден не работи на цялостен потенциал, откакто протестиращите през уикенда сковаха транспортните връзки и други публични услуги. Много заведения за хранене и други бизнеси, които би трябвало да вършат добра търговия за формалния празник, са затворили рано.
 Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони против протестиращи
Полицията в Хонконг за първи път стреля с бойни патрони против протестиращи

На митинга " Ден на скръбта ", полицията употребява водни оръдия и сълзотворен газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР