В египетския курорт Шарм ел Шейх трети ден продължава срещата

...
В египетския курорт Шарм ел Шейх трети ден продължава срещата
Коментари Харесай

Румен Радев в ООН: България ще постигне целта за климатичен неутралитет през 2050 година

В египетския курорт Шарм ел Шейх трети ден продължава срещата на Организация на обединените нации за климата. Световната банка разгласи нов механизъм, който ще оказва помощ на страните, които понасят тежки стопански загуби заради бедствия, провокирани от изменението на климата. Германия предлага сумата от 170 милиона евро.



КОП 27 се организира в трагичен миг на влошена сигурност и остри геополитически проблеми поради войната в Украйна, съществени политически и обществени рецесии. Трябва да съгласуваме напъните си и да използваме времето, което ни остава, с цел да предотвратим най-лошите резултати на климатичните промени, сподели в речта си на форума българският президент Румен Радев.

" България се стреми интензивно към задачите на Парижкото съглашение. Редом с другите страни членки на Европейския съюз, ще реализира задачата за климатичен неутралитет през 2050 година. Емисиите на нездравословни газове в България понижиха с 57% през 2020 година по отношение на референтния интервал. Надхвърлихме националната си цел за дял на силата от възобновими източници в крайната консумация на сила със 7%, тогава, когато делът на възобновимите източници през 2022 година е 23% ", съобщи президентът на страната Румен Радев.

В оповестен през днешния ден отчет на форума в Египет се споделя, че страните от Юга ще имат потребност от над 2 трилиона $ на година, до 2030 година, с цел да финансират дейностите си във връзка с климата. Половината от тази сума се чака от външно финансиране от вложители, от развитите страни и мултинацонални институции.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР