В Египет днес ще бъде открита голяма конференция за Близкия

...
В Египет днес ще бъде открита голяма конференция за Близкия
Коментари Харесай

Конференция в Кайро ще търси мирно решение на конфликта в Близкия изток

В Египет през днешния ден ще бъде открита огромна конференция за Близкия изток на фона на опасенията, че спорът сред Израел и палестинците може да прерасне в по-широка районна война, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 605
Миналата седмица Египет свика интернационална конференция за разискване на " развиването и бъдещето на палестинската идея ".  

Египетският министър на външните работи Самех Шукри съобщи, че на днешната среща ще се търси " интернационално единодушие " за нуждата от деескалация и доставянето на филантропична помощ за линията Газа.

Все още публично не е ясно кой ще взе участие в еднодневната конференция, наречена Среща на върха за мир в Кайро.

Египетският проправителствен ефирен канал Кахера нюз съобщи, че във форума ще вземат участие палестински, йордански и италиански водачи, както и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Участие ще вземе и германскиата външна министърка Аналена Бербок.

Редица международни водачи и дипломати посетиха Близкия изток, откакто палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", което ръководи линията Газа, предприе широкомащабно нахлуване против Израел и последваха ответни въздушни удари по гъстонаселения палестински анклав.

Египет, първата арабска страна, която подписа кротичък контракт с Израел през 1979 година, е смутен от всеобщото изселване на жителите на Газа на негова територия. Единственият граничен контролно-пропускателен пункт сред Египет и Газа е затворен от близо две седмици макар израелските въздушни удари по анклава. Същевременно Израел също наложи обсада на Газа и спря вноса на храни, медикаменти и гориво, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР