В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър

...
В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър
Коментари Харесай

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е срещу разширяване на Шенген

В едночасово изявление по публичната австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи за следващ път твърдата си позиция против разширение на Шенгенското пространство. По време на изявлението, отдадено на въпроси на сигурността и по вътрешнополитически и интернационалните проблеми, завеждащият вътрешнополитическия сектор в ОРФ го запита по кое време ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширението на пространството с България и Румъния, на което министърът отговори:

„ Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, споделих, не е мъртъв, Шенген въобще не действа. Какво имам пред тип: ние в никакъв случай не сме имали толкоз гранични контроли откогато съществува това свободно пространство, както сега: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, за какво? Защото Германия управлява границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и считам за надълбоко неправилно в такава обстановка да се дискутира премахването на контроли на друго място, сега когато има толкоз вътрешногранични контроли колкото в никакъв случай до момента в това пространство “.

На журналистическия мотив за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско ниво и че България и Румъния са изпълнили напълно поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на несъгласие е остро подложена на критика от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер сподели:

„ Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна, факт е също по този начин, че аз видях оградата по границата сред България и Турция. Бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. Ние обсъдихме (в хода на изявлението - бел.ред.) въпроса за настоящ бежански и миграционен пакт, само че за задачата належащо изискване е да има настояща отбрана по външната граница и до момента в който тя не работи, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана. “

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР