В една топла зима газът в Европа рязко поевтиня. Пазарът

...
В една топла зима газът в Европа рязко поевтиня. Пазарът
Коментари Харесай

Европа търси изход от газовата безизходица

В една топла зима газът в Европа внезапно поевтиня. Пазарът обаче не се управлява от времето: възходящият дефицит на ВПГ не е липсващ. Европейски Съюз към момента не е изцяло наясно по какъв начин да работи, макар че приказва, че съветският „ енергиен напън “ се е провалил. Европейският парламент не изключи, че през идващите месеци Москва ще бъде помолена да възобнови доставките на синьо гориво.

Необичайна топлота

Януари в Европа беше най-топлият от 15 години насам. В резултат цените на газа паднаха съвсем на половина до 750 $ за хиляда кубически метра. В разгара на енергийна рецесия това е добре пристигнало.

„ Освен това котировките са под напън от запълнеността на европейските газови складове “, прибавя енергийният специалист Иван Тимонин.

И напъните за понижаване на потреблението дадоха плодове. През август-ноември газът е изразходван с 20 % по-малко от нормално. Като цяло няма подозрение, че Европейски Съюз ще премине сполучливо отоплителния сезон.

Пълни сме с оптимизъм “

Сега съветският газ се доставя в Европа единствено през украинската ГТС (около 40-42 милиона кубически метра на ден) и един клон на „ Турски поток “, а оттова за Унгария и Сърбия.

След налагането на глобите Русия употребява енергийните запаси като инструмент за политически напън, твърди „ Блумбърг “. Сега Западът споделя, че " проектът на Путин " се е провалил.

„ Доколкото можем да преценим, сривът на европейската промишленост е избегнат “, сподели немският министър на стопанската система Роберт Хабек по време на посещаване в Норвегия (от известно време най-големият снабдител на газ за Германия).

„ Пълни сме с оптимизъм, не както през есента ", призна Клаус Мюлер, началник на немския мрежов регулатор. „ Колкото повече газ имаме в хранилищата, толкоз по-малко разтърсвания и разноски ни чакат до идната зима “, добавя той.

Нож с две остриета

Текущите цени на газа в Европейски Съюз са съвсем пет пъти по-ниски от августовските. Но към момента е доста по-високи от междинните стойности за целия интервал на употреба на газовите хъбове в Европа - от 1996 година

ВПГ, на който Европейски Съюз разчита, към момента е малко. Освен това в близко бъдеще Европа може просто да няма задоволително гориво - и не на последно място заради скока на цените на пазара.

Така за месец втечненият газ в Европейски Съюз е поевтинял с към 50 %. И продавачите могат да го изпратят в други райони, най-вече в Азия.

Американските снабдители ще бъдат първите, които ще реагират на изменящите се пазарни условия. Миналата година Съединени американски щати са продали 75% от общия си експорт за Стария свят - приблизително по 10 милиарда кубически метра на месец. Сега е по-изгодно да се търгува с Азия.

„ Ако доставките бъдат пренасочени, базовите размери ще изчезнат, образувайки естествено дъно за цените ", споделят анализатори от швейцарската комерсиална компания МЕТ. „ Европа ще би трябвало да купува ВПГ някъде, с цел да компенсира съветския импорт “, допълват те.

Трилион от джоба

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) годишното търсене на газ в Европа е намаляло с 50 милиарда кубически метра. През 2023 година обаче се планува недостиг от 27 милиарда И това е напълно реалистично - при изискване, че вносът от Русия спре, а китайският импорт се възвърне до равнището от 2021 година

Анализаторите предизвестиха, че става все по-трудно да се усилят покупките на безценен полутечен природен газ, защото Азия „ излиза от зимен сън “: коронавирусните рестриктивните мерки се отстраняват, потреблението на гориво се възвръща. Според китайските компании вносът на полутечен природен газ към страната ще се усили със седем % през 2023 година Същата е динамичността в Япония, Пакистан и Индия.

За да се конкурира с Азия, Европейски Съюз ще би трябвало да заплати още повече - както за енергийни запаси, по този начин и за превоз. През 2022 година, съгласно оценки на „ Блумбърг “, „ заместването на газа “ към този момент е коствало на европейците трилион $.

И главният въпрос: има ли задоволително газ по принцип? Според редица прогнози през 2023-2025 година международният пазар на ВПГ може да означи рекорден недостиг. Мнозина се пробват да се запасят с гориво, конкуренцията се ускорява и рисковете от спиране на доставките се усилват.

В света няма непотребен потенциал. Европа и Азия са в борба за наличните запаси. Не е изключен нов скок на котировките.

Какво да се прави

Така че би трябвало да внимават с оптимизма. Европейският парламент позволява възобновяване на договарянията за газ с Русия.

Френският народен представител Тиери Мариани уточни, че зимата е мека и популацията не е изключително наранено от спирания на тока. Но енергийните помощи не са евтини и не могат да не престават постоянно.

" Европейските страни схващат, че тяхната тактика за разкъсване с Русия е нереалистична в дълготраен проект. Втечненият природен газ е безценен, откритите други възможности са неефективни, а груповите покупки наподобява не работят ", сподели Мариани.

Според него европейските столици се опасяват „ прекомерно да не се харесат на Вашингтон или да не бъдат изнудвани от украинския президент Володимир Зеленски “. Но това не е за дълго.

Реалностите на географията и пазарите са в положение да анулират изказванията даже на най-радикалните последователи на " енергийната самостоятелност ". И с цел да не се лишат от гориво, ще би трябвало да се възвърне търговията с Русия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР