В една страна с парламентарно управление председателят не е някаква

...
В една страна с парламентарно управление председателят не е някаква
Коментари Харесай

Борислав Ангелов: ДПС удобно забравя, че през 2013 г. подкрепи Миков за председател на НС, а не Цачева

В една страна с парламентарно ръководство ръководителят не е някаква деловодно-административна служба, не е и просто пръв сред равни. Това сподели за Агенция " Фокус " политологът Борислав Ангелов с коментар за протичащата се патова обстановка в Народното събрание. 

Той посочи, че няма неписано предписание, че това място се поставя на първата политическа мощ, както споделят от ГЕРБ и от Движение за права и свободи.

" Движение за права и свободи комфортно не помни по какъв начин през 2013 година поддържаха Михаил Миков за ръководител на Народно събрание, а не Цецка Цачева, която беше претендентът на първата политическа мощ ГЕРБ. Напомнят единствено по какъв начин през 2021 година не са дали своят вот за Цвета Караянчева в 45-то Народно заседание, защото й желали оставка ", съобщи той.

Ролята на ръководителя на Народното събрание у нас се подценява, безапелационен е той.

" Има значима роля при определянето на дневния ред, свикването на съвещания, разпределя на законопроектите. Да не приказваме за парламентарния надзор кой въпроси да бъдат връщани, да закриля министър-председателя, да трансформира или не Народното събрание в гумен щемпел. Мястото е основно при основаване на ръководещо болшинство ", разяснява Ангелов.

" Мнозина не помниха по какъв начин през 2017 година този пост беше предлаган от Бойко Борисов на Корнелия Нинова ", напомни Борислав Ангелов.

" Не бива да се не помни, че в случай че нещо се случи с президента и при неспособност вицепрезидентът да встъпи в тази служба пълномощията на президента, се извършват от ръководителя на Народното събрание до избора на президент и вицепрезидент ", добави политологът. 

Милослава АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР