В една от най-развитите европейски страни все повече се засилва

...
В една от най-развитите европейски страни все повече се засилва
Коментари Харесай

Нидерландия закрива затворите си поради липса на затворници

 В една от най-развитите европейски страни от ден на ден се ускорява наклонността да бъде избягвано пращането на нарушители в пандиза, в случай че не е извънредно неотложно. Част от тази странна политика е програмата за социална грижа за хората с психологични проблеми.

" Работим в две насоки – първо, да предотвратим ново закононарушение, а по-късно върху психологичните премеждия и обществените проблеми, които идват с него “, изяснява Хомо Фолкертс, престъпен психолог, работещ с рискови нарушители.

" Никой не утвърждава закононарушенията или насилието, които тези хора са направили, само че зад тях стои един доста печален свят. Ако желаете да оправите всичко това, ще е нужно доста време “, прибавя той, представен от " Гардиън “.

Днес все по-намаляващият брой ефикасни присъди изправя Нидерландия пред необикновен проблем – няма задоволително пандизчии за пандизите, даже и откакто страната даде чартърен някои места за изтърпяване на наказване на Норвегия и Белгия.

От 2014 година насам в страната са затворени 23 пандиза. Те са превърнати в бежански центрове, домове и хотели. Нидерландия е трета в Европа по най-мъл брой на затваряни наказани – 54,5 на 100 000 души.

Според изследователския център на министерството на правосъедието в страната, броят на присъдите, наказващи със затвор, е паднал от 42 000 през 2008 до 31 000 през 2018 година.

Отчита се и спад от две трети в периода на присъдите за младите нарушители. Официалната престъпност е паднала с 40% за същия интервал.

Как нидерландската система съумява да реализира такива резултати?

Принципът може да се сведе до едно просто предписание – отнасяйте се към пандизчиите като към хора и те ще се държат като хора.

Предлагайки специфична стратегия за рехабилитация на хора с психологични болести, нидерландската правораздавателна система понижава броя на хората в пандизите. Тази система е основана на предварителната защита и разбирането, а не на наказването. Хората, извършващи закононарушения, постоянно се санкционират с санкции или са принудени да посещават стратегии за психическа рехабилитация.

Времето, прекарано в пандиза, е понижено, откакто дългите присъди са се потвърдили като неефективни, написа Bright Side, представени от Блиц.

Тези нови ограничения са наречени " различни присъди “ и се основават на концепцията, че нарушителите би трябвало да се третират като човешки същества, които към момента могат да бъдат потребни на обществото след реабилитацията си.

" Начинът, по който се държите с хората, в това число и в пандиза, има огромно значение за това по какъв начин те ще се върнат в обществото. Ако се държите с тях като с кучета, те ще се държат като кучета, само че в случай че ги третирате като хора, те ще се държат като хора “, изяснява психологът Мириам ван Дел.

Тези, които въпреки всичко отиват в пандиза, получават опция да се включат във водена терапия за връщането им в обществото допустимо най-бързо. Тези стратегии за намеса целят да предпазят обществото, а също и да оправдават тези, които са били в пандиза.

Според едно изследване, стратегиите са се оказали сполучливи, макар че съгласно някои, те са основани за мъжете и дамите имат доста по-малка изгода от тях.

В последна сметка доста от пандизите в страната са изоставени. Някои се дават чартърен на други страни, други са превърнати в първокласни хотели и жилища за бежанци. Има проекти за превръщането на един от най-известните затвори – Koepelgevangenis, в университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР