В една гора недалеч от Киев група украинци се упражняват

...
В една гора недалеч от Киев група украинци се упражняват
Коментари Харесай

Украинци ходят на курсове по оцеляване и боравене с оръжие

В една гора близо до Киев група украинци се упражняват да вършат укрития в снега - до момента в който други упражняват с оръжия, те усвояват техники за оцеляване в боязън от съветско настъпление.

" Ако Русия нападне, ще е доста значимо да владеем тези техники ", изяснява 29-годишният специалист по информатика Артем Кузменко, участник в двудневното образование.

Украйна е привикнала да води война. От 2014 година някогашната руска република е в спор със сепаратисти в източните райони, подкрепяни от Русия. Конфликтът е взел над 13 000 жертви и макар подписаните мирни съглашения насилието на фронта в никакъв случай не е спирало изцяло.

Тревогата обаче набъбна още повече - Русия бе упрекната, че е струпала стотина хиляди бойци покрай украинските граници, подготвяйки навлизане в прилежащата страна. Западът заплашва Москва със наказания и доставя оръжия на Киев.

" Хората в огромните градове бяха привикнали с мисълта, че спорът е някъде надалеч - споделя инструкторът Сергий Вишневски, сврян в бойната си униформа. - Сега обаче си дават сметка, че войната може да стигне до тях. "

Четирийсетгодишният деец се е сражавал на фронта, преди да основе тези курсове по оцеляване за цивилни. Установил е възходящ интерес към тях със усилването на страха от инвазия през последните седмици.

В околните дни той възнамерява да стартира и образование онлайн; записали са се към този момент 4000 души.

" Всеки би трябвало да знае по какъв начин да построи леговище за фамилията си ", счита Вишневски.

Трийсет и три годишната Яна Каминска, присъединила се в курсовете дружно със своя другар, към този момент е събрала багаж за ако се наложи незабавно да напусне дома си.

За какво ще мисли на първо време? " Първо би трябвало да се погрижим за фамилиите си ", показва тя.

След години война и постоянно припламващи опасения от огромно навлизане на Русия Киев не дава никакви признаци на блъсканица макар тревожните предизвестия на някои западни столици.

В магазините не проличава някаква оскъдност, а през уикенда доста хора се разхождаха из заснежения център на града.

Да боравиш с " Калашников "

Президентът Володимир Зеленски прикани в петък Запада да не всява " суматоха " и съобщи, че се опасява повече да не бъде предизвикана " дестабилизация " в страната, в сравнение с от офанзива на съветската войска.

Но съгласно анкета от предходната седмица 48 на 100 от украинците считат, че Русия може да нахлуе, а от ден на ден организации ги приготвят за най-лошото.

Близо 300 души се събраха през вчерашния ден в Киев за военно образование на територията на зарязан цех.

Инициатор бе една националистическа партия, основана от някогашни доброволци, взели участие в боевете против сепаратистите от източните райони.

" Паника може да стартира там, където хората не знаят по какъв начин да реагират, по какъв начин да си служат с оръжие, по какъв начин да се пазят, какво да вършат, в случай че стартира пукотевица ", изясни Максим Жорин, някогашен пълководец на предизвикващия спорни отзиви батальон " Азов ", сражавал се с проруските сепаратисти.

Разделени на дребни групи, участниците - най-вече младежи, само че и фамилии, се научиха да държат и боравят с автомат, употребявайки дървени макети на " Калашников ". Усвоиха на практика умения за оказване на първа помощ, а в руините на една къща им демонстрираха по какъв начин да се движат в постройка, завладяна от сили на врага.

" Прибери левия крайник! " - провиква се един инструктор към юноша, трениращ превръщане кръгом с оръжие в ръце.

" Това е моята страна, по какъв начин да не се безпокоя? ", изяснява пред Агенция Франс Прес 20-годишният Евген Петрик. Не е сигурен, че Русия скоро ще нахлуе в страната - " само че би трябвало да сме подготвени ", споделя той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР