В единия момент си почивате на планинския връх, а в

...
В единия момент си почивате на планинския връх, а в
Коментари Харесай

Сякаш Луната се спуска на Земята в това невероятно, но напълно истинско видео

В единия миг си почивате на планинския връх, а в другия – сте засенчени от най-гигантската Луна, която в миналото сте виждали и която като че ли се спуска към повърхността на нашата планета.

Това се случва в едно необикновено видео, оповестено на уеб страницата на NASA. Какво в действителност се случва в него?

Гледката, която виждате, е на вулкана Теиде на Канарските острови, а самото видео е направено с телескопичен обектив от в действителност огромно разстояние. Самата Луна е „ млечна “ – т.е. първото пълнолуние на месец май. Заснета е на 30 май от Даниел Лопез.

Хората в клипа се намират на към 16 км от телескопа и в действителност следят изгрева. За тях Луната не е  изглеждала по-голяма от елементарното. Интересното в тази ситуация е, че обектът, който се движи най-вече, е Земята - нейното завъртане кара Луната да изчезва постепенно зад вълкана Теиде. И не, това, което виждате, не е таймлапс - всичко се случва в действително време.

Нашият сателит постоянно наподобява по-голям, в сравнение с е, когато се намира на хоризонта – феномен, прочут като „ лунна заблуда “. Същото се получава при Слънцето и звездите. Все още се водят разногласия за обяснението на тази заблуда. Предполага се, че това е резултат от съществуването на повече обекти, с които можете да съпоставим размера ѝ – дървета, здания, естествени обекти. Когато Луната се издигне задоволително високо, с цел да не можете да съпоставите размерите ѝ с непосредствен обект, тя наподобява напълно естествена, само че съпоставена с образно непосредствен обект, с който сте привикнали, тя става " голяма ". Още една страна на илюзията е схващането, че обектите, които са близо до хоризонта, последователно се смаляват и отдалечават. Тъй като Луната не прави нито едно от тези неща, преминавайки през хоризонта, тя наподобява като извънредно огромен обект, въпреки да не трансформира размерите си действително.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР