В един здрав човешки организъм има от 5 до 20

...
В един здрав човешки организъм има от 5 до 20
Коментари Харесай

Колко фолиева киселина да пия?

В един здрав човешки организъм има от 5 до 20 мг фолиева киселина. Половината от тази фолиева киселина се намира в нашия черен дроб. Другото име на фолиевата киселина е витамин В9.

- Нашето тяло няма склад със ресурси на фолиева киселина и за това е належащо да си ги набираме посредством таблетки или храна.

- Нашата чревна микрофлора има силата да синтезира сама фолиева киселина, само че в извънредно дребни количества. По-голямата част би трябвало да идва най-много с храната. Защо обаче множеството хора на нашата планета Земя имат дефицит на фолиева киселина?

- Една от най-логичните аргументи за тези тревожни обстоятелства е, че не консумираме храни, които са богати на витамин В9. По принцип съществува разбиране, че от фолиева киселина имат потребност бременните дами. И това е по този начин, само че дамите, които не чакат бебе, както и мъжете също имат потребност от тази киселина. За да се поддържа оптимално количество на фолиева киселина в тялото, тя би трябвало да се приема всеки ден.

Ето целесъобразния банкет на фолиева киселина за 1 ден:

- бебета до 6 месеца - 65 мкг;

- от 6 до 12 месеца - 80 мкг;

- от 1 до 3 години - 150 мкг;

- от 3 до 18 години - 200 мкг;

- за възрастен - 400 мкг;

- за бременни - 600 мкг;

Поради следните условия потребността от фолиева киселина се усилва:

- Когато се възстановявате от контузия или операция;

- Когато спортувате активно;

- Ако сте в преклонна възраст.

Преди да започнете да приемате фолиева киселина обаче е добре да се консултирате с доктор, който ще ви даде по-точни насоки, съобразени с вашите самостоятелни потребности и характерности.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР