В един от последните си политически ходове като министър-председател на

...
В един от последните си политически ходове като министър-председател на
Коментари Харесай

Лебедовата песен на Джонсън: Лондон инвестира £700 млн. в нов АЕЦ

В един от последните си политически ходове като министър-председател на Англия Борис Джонсън разгласи през днешния ден, че държавното управление ще влага 700 млн. паунда в нуклеарната централа Sizewell C на Electricite de France SA. Стъпката цели да подкрепи проекта за обезпечаване на бъдещи енергийни доставки на страната.

Трябва да... продължим със Sizewell C “, сподели Джонсън и изрази убеденост, че в идващите няколко седмици договорката ще бъде придвижена.

Въпреки това ще минат години, преди централата да проработи. Hinkley Point C да вземем за пример, която също се създава от френската енергийна група EDF, се сблъсква с многократни забавяния и надскачане на многомилиардните разноски.

Държавното присъединяване в идващия АЕЦ на френската компания на Острова се случва по линия на фонд от 1.7 милиарда паунда, който към този момент е разпределен за вложения в нова нуклеарна сила в страната. Финансирането ще обезпечи 20% дял в плана. Сумата в действителност е относително дребна на фона на прогнозните разноски за Sizewell C от минимум 20 милиарда паунда.

Новият план няма да облекчи натиска върху цените на силата в този момент, само че е основен за задачата на Обединеното кралство да утрои нуклеарния потенциал до 2050 година Това е едвам втората атомна електроцентрала, която получава утвърждение от държавното управление през последните три десетилетия и ще зарежда 6 милиона домове през идващите 60 години.

Новината за държавната инвестиция акцентира посоката на поетия дълготраен курс на Лондон, който се пробва да извоюва енергийна самостоятелност за стрната, изключително на фона на войната в Украйна. Вторичните резултати от съветската инвазия се отразиха отрицателно на милиони семейства, някои от които са на прага на енергийна беднотия.

Увеличението на производството на нуклеарна сила в дълготраен проект би понижило зависимостта на Англия от природен газ, какъвто предходната година е бил употребен за към 45% от английското произвеждане на електрическа енергия.

Sizewell C е замислена съвсем като имитация на строящата се сега Hinkley Point C (която пък се чака да проработи през 2027 година, с десетилетие по-късно от в началото заявеното). Благодарение и на опита с нея, френската група EDF пресмята, че ще понижи цената на новата централа с към 20%. Междувременно се търсят частни вложители.

Проектът, който по проект би трябвало да бъде приключен през 2035 година, надалеч няма да помогне за актуалната обстановка, само че е първата огромна стъпка за кралството след началото на войната в Украйна. Ходът акцентира освен хоризонта пред Лондон, само че и новозародилия се интерес към нуклеарното гориво, на което през последното десетилетие бе извърнат тил – изключително след повредата във Фукушима, Япония. Днес обаче от ден на ден страни още веднъж поглеждат към вероятната алтернатива, в това число и самият Токио.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР