В един момент всички ни удря критическата, но със сигурност

...
В един момент всички ни удря критическата, но със сигурност
Коментари Харесай

Как да я караме разумно през критическата? Ето 10 от най-надеждните спортни автомобили

В един миг всички ни удря критическата, само че сигурно има метод да преминем през нея с минимални загуби на пари и самочувствие.

Ето за какво лист с надеждни спортни коли е една добра първа крачка към по-разумна междинна възраст. И в случай че някой ви заходи с вдигнат пръст и ви търси сметка, постоянно ще имате подготвен мотив – “А ти знаеше ли, че това е една от най-надеждните спортни коли, тъй че ощетявам минимално семейството/издръжката. Спи умерено. ”

За най-упоритите оставяме в края на публикацията линк към неразрешена реклама на състезателен автомобил. Много е блага. Иначе описът е дело на сериозни почитатели на спортните коли от carbuzz. 

Спортните коли водят по-тежък живот от останалите, само че ето лист с моделите, които могат да се вместят в чичовски бюджет заедно с издръжката.

Спортни коли и надеждност рядко се срещат в едно и също изречение. Това е по този начин, тъй като спортните коли водят по-тежък живот от множеството, карани до границите на опциите си („ в лютеницата “) и постоянно попадащи в ръцете на водачи с повече храброст, в сравнение с умения, благоприятни условия или експертиза на монтьори. 

Дори и най-надеждните коли обаче се повреждат, когато не се поддържат вярно, и обстановката при спортните коли не е по-различна. Но някои модели спортни коли могат да се считат за по-надеждни от други, без значение дали поради относителната им елементарност, надеждната им техника или обстоятелството, че могат да бъдат модифицирани до небесата и все пак да не престават да провокират усмивка на лицето ви, без да се страхувате да не би колата “да хвърли мотора ”.

Тъй като спортните коли се карат толкоз интензивно и амортизацията им е толкоз висока, те постоянно попадат в ръцете на притежатели, които не могат да си разрешат да ги поддържат както би трябвало. Но 10-те спортни автомобила, които сме подбрали тук, би трябвало да се оправят с тегавия живот, даже когато не са „ гледани “ толкоз добре.

И по този начин, кои са най-надеждните спортни коли в света? Нека ги разгледаме.

Mazda MX-5 Miata

Клише? Разбира се, само че има причина MX-5 Miata да се счита за съвършен начален състезателен автомобил за съвсем всекиго, в това число и за млади водачи – тъй като всички генерации са извънредно надеждни.

От механична позиция те са съвсем толкоз надеждни, колкото е механично допустимо, и множеството им слаби места са свързани с проблеми с каросерията (като наслойка и рухване на лака на боята при моделите NA и NB).

Което и потомство да изберете, от NA от 1989 година до настоящето ND, Миата изисква относително малко старания, с цел да се поддържа в придвижване. Дръжте маслото на равнище (и се уверете, че сте решили казуса с течащото задно основно уплътнение, който неизбежно се появява) и охладителната система в редовност, и MX-5 нормално ще издържи цялостен живот.

И даже в случай че нещо се обърка, те са задоволително елементарни, с цел да работите по тях у дома благодарение на няколко видеа от YouTube. Освен това има задоволително наличност на пазара за аварийни елементи (хората си приказват за САЩ), с цел да бъде притежанието на този модел прелестно и елементарно.

Nissan 350Z/370Z

Сигурен съм, че в мненията някой ще изрази противоречие, само че 350Z и 370Z са бастиони на надеждността в света на спортните коли, частично тъй като даже когато нещо се обърка, те в никакъв случай “не умират просто ей по този начин на пътя ” и постоянно могат да бъдат отремонтирани.

И двата модела употребяват една и съща платформа (която е пренесена и в новия Nissan Z), което значи, че това е потвърдена формула и доста от проблемите са изчистени през годините.

Платформата може да е механично несъвършена, само че има преимуществото, че споделя елементи с разнообразни други коли, което значи, че наличността на части е добра.

И още нещо – моторът! Фамилията мотори VQ (VQ35DE в 350Z и VQ37VHR в 370Z) е навсякъде публикувана в продуктовата гама на Nissan и е награждавана като най-хубав мотор в класацията на Ward’s Ten Best Engines (Десетте най-хубави двигателя) зашеметяващите 16 пъти.

Има причина 350Z/370Z и моторът VQ да се употребяват като главен детайл в дрифт общността: платформата е отлична, а моторът може да понесе “магярене и тормоз ”. Въпреки това е целесъобразно да се придържате към моделите 350Z от по-късните години, защото по-ранните коли имат податливост към проблеми със скоростните кутии и да “пипат маслото ”, както споделят разбирачите.

Audi TT

Това рядко е автомобил, за който хората се сещат, когато си помислят „ състезателен автомобил “, само че защото Audi TT е изпратен по живо, по крепко в края на моделната 2023-а година, спортното купе на Audi “заслужава малко обич ”.

Няма да ограничаваме избора му до някое от трите генерации, тъй като всички те са много надеждни генерално, макар че колите от първото потомство с DSG скоростна кутия не са най-хубавият избор. Тези ранни коли са склонни към проблеми при по-сериозни извършения по тунинг, а дисплеят на арматурното табло е прочут с мъртвите си пиксели.

Редовната и даже превантивна поддръжка на водната помпа и освежаването на втулките, както при всеки по-стар автомобил, ще го запазят пресен. По-късните генерации минават на платформата MQB, споделена с дузина други артикули на VW, и с поддръжката на голям брой марки, мощен пазар на аварийни елементи и огромни вложения от VW и Audi, TT е изпитано и надеждно решение за състезателен автомобил, който ще ви служи правилно с минимални грижи.

Toyota Supra (A80)

Поколението A80, по-често наричано Mk4 Supra, четвъртото потомство Supra е същинска икона на спортните коли, в случай че не по друга причина, то е поради редовия шестцилиндров мотор 2JZ-GTE с две турбини, който може да бъде модифициран до 1000 к.с. с минимална трансформация, без даже да му “мигне окото ”. 

Това е един от най-надеждните мотори на всички времена, а в състезателен автомобил на Toyota, основан, с цел да издържи инспекцията на времето, това е сериозен мотив да бъде считан за най-надеждния състезателен автомобил на всички времена.

Има единствено един огромен проблем: в днешно време мъчно ще намерите “стокова ” Supra, защото множеството от тях са мощно модифицирани, а когато намерите такава, тя ще коства цяло положение.

Въпреки това Supra беше освен това от мотор знамение (и ненужна железна кожа към него) и можеше да се сдобиете с разновидности без турбо и даже с четиристепенна автоматизирана скоростна кутия. Ръчната скоростна кутия постоянно е по-добра, само че без значение от разновидността на Supra, нейната надеждност не е нищо друго с изключение на именита.

Honda S2000

Ако търсите високооборотна страст със задно предаване, която е и безумно надеждна, Honda S2000 е на върха на класацията. Цените на S2000 в този момент се повишават, защото се трансформира в колекционерски автомобил, само че доста от тези, които ги имат, ги карат, пеят хвалебствени химни постоянно и славославят бога на Хонда.

Въпреки че е склонна към висок разход на масло, останалите проблеми могат да бъдат избегнати с рутинна поддръжка, изключително като следвате целесъобразните сервизни шпации. Като цяло S2000 е благонадежден и устоя на умерено натоварване и пламенно шофиране.

Моделите от 2004 година не са идеални заради висок разход на масло и проблеми с износването на фиксаторите на клапаните, само че при по-късните модели съвсем всичко е наред. А с 240 к.с. на коляновия вал и алена линия от над 8000 об/мин единственото по-сигурно нещо ще бъде съществуването на усмивка на вашето застаряващо лице.

Nissan 240SX

Автомобилите Nissan Z не бяха единствената линия спортни коли на японския авто производител и през 1989 година в Америка се появи 240SX като продължение на наименованието „ платформа – Silvia/S “.

Продавани в две генерации, и двата модела се задвижват от 2,4-литров мотор KA24 (140 к.с. през първите години и 155 к.с. след 1991 г.), който изпраща мощността към задния мост.

240SX е благонадежден и фантастична платформа за модификации, което докара до разпространяването му като известен дрифт автомобил. Това обаче значи, че намирането на серийни коли е мъчно.

Големият проблем с 240SX е, че това е остарял автомобил. Вземането на модел 240SX от началото на индустриалния цикъл значи закупуване на към 30-годишен автомобил, което допуска, че ще имате проблеми с 30-годишен автомобил. Втулки, развалена покритие на боята и така нататък са нещо всекидневно тук. Въпреки това, с постоянна поддръжка, малко занимавки по конгреси и малко здрав разсъдък, 240SX може да бъде извънредно благонадежден.

Chevrolet Camaro (6-то поколение)

Основен представител на американския авто свят, Chevrolet Camaro е прекарал шест прелестни генерации на тази планета, макар че 2024 година може да е последната година, в която можете да се сдобиете с подобен модел.

Макар че можете да си избирате свободно от коя ера желаете Камаро (повечето са много надеждни, в това число Camaro Catfish), ние избрахме актуалното шесто потомство като наш избор за благонадежден състезателен автомобил.

Първо, той е занимателен за шофиране, без значение дали управлявате 2,0-литровия турбо четирицилиндров мотор или 6,2-литровия V8. Платформата GM Alpha също е една от най-здравите и най-добре управляемите платформи, които съществуват на пазара.

Поради генеричния темперамент на доста от частите (двигатели, скоростни кутии и др.), употребявани в Camaro, те са лесни за поддръжка, а защото са относително нови, и множеството от тях няма да са потърпевши от “ръката на времето ” или длетото на времето в тази ситуация на лицето на средностатистическия мъж на междинна възраст.

Освен това те имат относително малко недоволства и изтегляния, което не може да се каже за предходното пето потомство.

BMW Z4 (E85)

BMW Z4, от което и да е потомство, е удивително здрав и от него няма доста недоволства. Въпреки това може би е един от минимум надеждните модели в този лист, защото в него е имало по-иновативна (за времето си) електроника, която с възрастта е склонна към повреди. Известно е, че механизмите на покрива се повреждат при кабриолетите, само че купетата са много солидни и надеждни като цяло.

Въпреки че новият модел преди малко влезе в новините поради прибавянето на ръчна скоростна кутия, ние сме склонни да препоръчаме по-старите модели. Е85 (2003-2008 г.) е нашият любимец, освен поради секси стайлинга, само че и поради обстоятелството, че можете да получите разнообразни шестцилиндрови мотори с размер от 2,2 до 3,0 литра, в това число М версия в Z4 M Roadster и M Coupe.

Лишен от турбокомпресор, той не беше толкоз суетлив във връзка с горивото, само че е известно, че се появяват проблеми с VANOS – множеството от които са елементарно лечими от умел монтьор на BMW.

Също по този начин не бихме ви упрекнали, че сте избрали потомство E89, само че N55 е прочут с няколко казуса, като проблематични уплътнения на капака на клапаните, повреди на водната помпа, проблеми с горивната помпа с високо налягане и соленоидите на VANOS. Това е един от колите, които бихме ви посъветвали да запазите в фабричен тип, защото модификацията отключва други проблеми, които могат да занулят надеждността.

Porsche Cayman/Boxster (987)

Съвременният 718 Cayman или Boxster е малко безценен за нашия усет, само че ние сме безспорни почитатели на по-старото потомство Cayman и Boxster. Поради тази причина, както и заради обстоятелството, че те към този момент са имали време да се потвърдят като надеждни, на драго сърце ще ви препоръчаме Boxster и Cayman от потомство 987 (второ поколение) като благонадежден състезателен автомобил, който можете да си купите за не доста пари.

Мнозина може да се застъпят за първото потомство (986) и няма да сгрешат, само че първото потомство има някои проблеми с моторите на избрани модели – по-специално тези с 2,5-литровия мотор M96.

Но второто потомство размени проблематичните мотори, изглеждаше по-добре и получи повече мощ. Нещо повече, при рутинна поддръжка те се оказаха извънредно надеждни с доста малко проблематични звена. Хидравличното кормилно ръководство също е безпоблемно.

Chevrolet Corvette (C5)

Chevrolet Corvette е освен това от състезателен автомобил – той е институция. Петото потомство (C5) получава нашето утвърждение като благонадежден състезателен автомобил със солидна основа като мехнаика, макар че окабеляването му е едва място, което е причинявало проблеми, когато за колите са се грижили не толкоз добросъвестни персони.

Продавани в интервала 1997-2004 година, с напредването на годините проблемите понижават, което значи, че Corvette от моделните години 2001-2004 е със стабилен залог за безпроблемно шофиране.

Задвижвани от 5,7-литров LS1 V8 в базовия вид с мощ 345-350 к.с. и LS6 с 405 к.с. в Z06 модификацията, проблемите с мотора рядко са били причина за безпокойствие в това потомство. Все отново износените бутални пръстени могат да доведат до несъразмерен разход на масло, а постоянно се съобщаваше за проблеми с блокировката на кормилната колона, тъй че се уверете, че тези проблеми са отстранени.

Не забравяйте и не се самозабравяйте. Вие купувате остарял автомобил, тъй че някои детайли, които са обект даже и на минимално изхабяване може да се нуждаят от замяна, само че като цяло C5 Corvette ще се погрижи за вас, в случай че вие извършите същото.

Ето я и обещаната реклама:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР