В един момент може да се окаже, че ще имаме

...
В един момент може да се окаже, че ще имаме
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: В един момент може да се окаже, че ще имаме два парламента в мандат

В един миг може да се окаже, че ще имаме два Народното събрание в мандат, защото в този момент настоящия ще продължи да работи по време на предизборната акция.

Потенциална опция да се стигне до конституционна рецесия съществува и това всички анализатори го регистрират, само че аз съм оптимист, че ще излезем от тази обстановка. Струва ми се, че в съответния случай ще прескочим, което не значи, че в идващ сходен това ще се случи. Това сподели някогашният парламентарен арбитър и учител по конституционно право проф. Пламен Киров.

„ Ще надделее някакъв разсъдък,

защото явно е, че има разнообразни отзиви по един парламентарен текст, това значи, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията – тя би трябвало да бъде ясна и точна, с цел да може да бъде прилагана еднопосочно. И самия факт, че има толкоз разнообразни отзиви, демонстрира, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги позволи – само Конституционният съд, само че следва да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с възможна противоконституционност на наредбите, на промените “, добави още проф. Киров.

Проф. Пламен Киров разяснява още, че „ когато не се стигне единодушие да се образува държавно управление от Народното събрание, президентът организира съвещания с парламентарните групи и по-късно стартира процедура по назначение на служебно държавно управление и дружно с това насрочва нови избори. “

„ Последователността е тази – не първо се насрочват предварителни избори, а първо се схваща кои ще влязат в един длъжностен кабинет и по-късно се насрочват предварителни избори. Така е като се чете текстът, до подобен извод може да се стигне. Не единствено политиците, само че и гласоподавателите, които се интервюират, избират избори 2 в 1.

Според решение на Конституционния съд,

мандатът на новоизбраното Народно заседание стартира от деня на изборите, а не стартира от полагането на клетва от народните представители. От полагането на клетва на новите народни представители се приключва мандата на остарелия парламент “, съобщи Киров.
„ По метода на изключването, най-вероятно президентът ще се спре на един от двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров “, предвижда проф. Пламен Киров.

 

Източник: Българска национална телевизия

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР