В един идеален свят би трябвало колкото повече знаеш и

...
В един идеален свят би трябвало колкото повече знаеш и
Коментари Харесай

Шест обективни фактора влияят на шанса за по-добро заплащане

В един съвършен свят би трябвало колкото повече знаеш и умееш, толкоз по-добре да е заплатен труда ти. Реалността обаче е друга и то, освен в България. Да, кардинално бихте могли да опитате да си издействате покачване на заплатата с упорита работа и тактически договаряния с управлението. Изследване на BBC демонстрира обаче, че има и други, евентуално даже по-важни фактори. Някои от тях можем да направляваме, други просто са си въпрос на демографски късмет или пък чист шанс.

1. Млад и роден в точното време

Статистически изчислено наклонността за най-бързо повишение на приходите е най-висока при започване на кариерата и годините от 20 до 30. Това е интервалът, в който множеството хора стартират с по-ниска заплата, само че е доста евентуално бързо да придобият умения и опит, които да им донесат покачване. След това този бърз ритъм се забавя - през 30-те и 40-те години, като заплащането приблизително пораства надлежно с 2% и 1% годишно. А след прекачване на билото на 50-та годишнина, когато тръгваме към пенсионирането, то нормално стартира да спада. Интересен факт от статистическия обзор на BBC e и че всяко последващо потомство печели повече от предходното. Например родените при започване на 70-те години печелят с към 16% повече на 28-годишна възраст, в сравнение с родените в края на 50-те години. При поколението на милениълите обаче историята е напълно друга. Родените в края на 80-те години печелят по-малко на 28 години, в сравнение с поколението, родено 10 години по-рано. Това е по този начин, тъй като милениелите стартираха кариерата си по средата на невиждан спад в заплащането, след рецесията през 2008 година

2. Смяна на работното място

Вместо да преговаряте с шефа си за нарастване на заплатата, може да просто да опитате да промените работодателя. Изчисления на BBC демонстрират, че хората, останали на същото работно място през 2018 година са получили действително 0,6% годишно нарастване на заплатата след инфлация. Докато при тези, които са сменили работодателя си през 2018 година възнаграждението скача с 4,5%. Обяснението е просто – промяната на работодателя е обвързана с опцията за договаряне на по-висока заплата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР