В един и същи ден в Румъния ваксинираха 48 000

...
В един и същи ден в Румъния ваксинираха 48 000
Коментари Харесай

Петър Витанов: Колко човешки живота ще загубим заради грешното планиране на правителството?

В един и същи ден в Румъния имунизираха 48 000 души, в България – 655, изоставаме петкратно по отношение на другите в Европейски Съюз
„ Въпросът с имунизациите излезе отвън рамките на медицинските аспекти. А когато има политика и търговия в опазването на здравето, от това страдат жителите. Според мен този въпрос би трябвало да бъде върнат напълно на терена на здравето “, съобщи евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Брюксел 1 “ по „ Bulgaria on Air “. Освен че управлява Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Витанов е и член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните (ENVY). Според него политиката на българското държавно управление във връзка с имунизациите е недалновидна и слага в риск живота и здравето на хората.

Забавените доставки от страна на „ АстраЗенека “ и подозренията, че компанията продава на трети страни предопределени за Европейски Съюз дози, провокираха общоевропейски скандал. „ Опасенията са, че тези дози отиват към Обединеното кралство. Затова Европейската комисия може да даде право на страните-членки да забранят износа на ваксини, създавани на територията на Европейски Съюз за трети страни. Извън това, всяка страна може да предяви правосъден иск към производителя за несъблюдение на контракта. Моят въпрос е ще има ли българското държавно управление смелостта да го направи? “, попита евродепутатът.

Според Витанов забавянето на доставките ще има най-осезаеми последици точно за България. „ Повечето страни от Европейски Съюз са диверсифицирали риска, поръчали са разнообразни количества от всички 6 ваксини, които се чака да получат утвърждение. Като съответствие, в европейски проект, имунизациите, поръчани от „ Пфайзер “ са 26%, от „ Модерна “ – 8%, от „ Астра Зенека “ – 17%. В България – от „ АстраЗенека “ са поръчани 55% - главно поради по-ниската цена. Тоест, неправилно сме възнамерявали и не сме диверсифицирали риска. На процедура нямаме количества. Другият проблем с „ АстраЗенека “ е, че няма задоволително надеждни тествания за успеваемостта на имунизацията за възрастовата група над 65 години и това буди паника “, сподели още политикът.

България към момента е на последно място по ритъм на имунизиране в Европейски Съюз. „ Изоставаме петкратно по отношение на междинния индикатор за Европейски Съюз и десеткратно от някои страни-членки. В Румъния преди три дни 48 000 румънци бяха имунизирани за един ден. В същия ден в България бяха имунизирани 655 души. В Израел към този момент 50% от популацията е имунизирано, в Обединените арабски емирства – 30 %, в Обединеното кралство – 11%, в Дания и в Румъния – 4%, приблизително за Европейски Съюз процентът е 2,5. Ние към момента седим на 0,4 %. Очевидно е, че в България има проблем “, установи Витанов.

„ Голяма част от имунизациите по спомагателните съглашения ще дойдат в края на годината. Да, ваксини евентуално ще има, само че какъв брой човешки живота ще загубим, до момента в който бъдат доставени? Би следвало някой да носи отговорност за това. Опасявам се, че ще пристигна миг, когато даже тези, които желаят да се имунизират, няма да имат тази опция, тъй като няма да има нужните количества “.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР