В един ЕС, който често пъти е упрекван, че е

...
В един ЕС, който често пъти е упрекван, че е
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен - от Зелената сделка до пробуждането на ЕС в областта на отбраната

В един Европейски Съюз, който неведнъж е упрекван, че е прекомерно малко представляван, 65-годишната Фон дер Лайен, е първата жена, която зае поста на ръководител на Европейска комисия и която реши да наложи стила си и да прави политика. Този избор й даде същинска видимост, само че породи у някои и неодобрение.

Днес, когато се прави равносметка за работата й отпред на Европейска комисия, се напомня, че тя трябваше да извършва едно упражнение на еквилибрист. Основният законодателен триумф на Фон дер Лайен - по този начин наречения Зелен пакт, именуван още и Зелена договорка - срещна недоволството на земеделците и на част от нейното лично политическо семейство - Европейска национална партия.

От няколко седмици Фон дер Лайен направи поврат по една доста отдалечена от климатичните провокации тематика, а точно пламенното пледиране в поддръжка на една Европа, която да се пази сама себе си.

" Заплахата за една война може би не е непосредствена, само че тя не е невъзможна ", съобщи Фон дер Лайен единствено преди няколко дни пред евродепутатите. Произнасяйки една доста мрачна тирада, в която загатна за многото " разрушени европейски илюзии ", Фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да се разсъни незабавно.

Фон дер Лайен се стреми да утвърди мястото на блока, (а също й своето лично място) на интернационалната сцена. Ето за какво " УФЛ " (както е прякорът й) през последните пет години неведнъж се опитваше да разшири рамките на заемания от нея пост. С риск от време на време да провокира мощни напрежения измежду 27-те страни членки, както по време на пътуването до Тел Авив през октомври, когато тя поддържа правото на Израел да се пази, без да добави, че военният отговор на офанзивата на " Хамас " би трябвало да се прави в сходство с филантропичното и интернационалното право.

Говорейки доста свободно британски, както и френски (Фон дер Лайен постоянно минава от единия на другия език, а след това от тях и на немски в речите си), някогашната немска министърка на защитата е привърженичка на изпипаната до всеки подробност връзка, която оставя доста малко място на импровизацията.

От 13-ия етаж на Берлемон, внушителната постройка на Европейската комисия в Брюксел, тя разчита на поддръжката на един стеснен кръг хора - един метод на работа, възприеман от някои като малко колегиален и предиздвикал някои в брюкселската сфера да скърцат със зъби.

Когато Фон дер Лайен беше назначена за всеобща изненада през 2019 година за ръководител на Европейска комисия, приемът, който тя получи беше по-скоро въздържан. Тогава тя беше жокер на френско-германския тандем, когато всички други варианти за ръководител на Европейска комисия бяха отхвърлени и тя беше посрещната хладно. Европейският парламент й гласоподава доверие тогава с доста малко болшинство от едвам девет гласа.

Четири години по-късно тя се наложи в Брюксел, град, в който тя е родена и в който е израснала до началото на тийнейджърските си години.

" Имаше доста спешни обстановки по време на мандата й, на които тя сподели подготвеност да реагира и през които тя си обезпечи колкото се може по-голяма видимост ", обобщава европейски посланик.

Пред шока от коронавирусната пандемия Фон дер Лайен направляваше един голям проект за напредък на европейската стопанска система на стойност 750 милиарда евро, финансиран от невиждани общи дългови облигации, което беше осезателен знак на европейска взаимност.

След нашествието на Украйна от Русия през февруари 2022 година тя намерено и мощно съобщи поддръжката си за Киев и дефинира тактика за излизане от енергийната взаимозависимост по отношение на Москва.

Отвъд рамките на 27-те Фон дер Лайен даде отговор на настойчивия въпрос, за който се твърди, че е бил заложен от някогашния американски държавен секретар Хенри Кисинджър и който гласеше: " Кого да потърся, когато желая да беседвам с Европа? "

За Йън Бремер, създател на мозъчния концерн " Юрейжа груп ", основан в Ню Йорк, ръководителката на Европейска комисия съумя да откри доста положителни връзки с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Байдън я харесва доста и й се доверява ", съобщи анализаторът пред Франс прес. " Те откриха един добър метод на съгласуване на дейностите ", акцентира Бремер.

След като претърпя доста бърз политически напредък, Фон дер Лайен, която е и майка на 7 деца, беше за известно време възприемана като възможна приемничка на Ангела Меркел, преди серия от кавги да накърни имиджа й в Германия.

Фон дер Лайерн ще бъде публично избрана за водач на партийната листа на ЕНП за евроизборите по време на конгреса на това паневропейско политическо семейство в Букурещ.

Преизбирането й отпред на Европейска комисия след евроизборите обаче не е никога обезпечено. Процесът на номиниране може да донесе изненади, както сподели издигането й отпред на Европейска комисия през 2019 година Но втори мандат на УФЛ към този ден като една достоверна догадка.

 

Превод от френски: Габриела Големанска, Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР