В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран

...
В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран
Коментари Харесай

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран

В двустранните връзки сред Република България и Ислямска република Иран има доста необработен капацитет. Около тази теза се сплотиха българският вицепрезидент Илияна Йотова и иранският й сътрудник Али Асгар Мунесан на среща на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретаря на президента.

Двамата разискаха по-конкретно задълбочаване на контактите в сферите на туризма, културното завещание и обичайните занаяти. Обмяна на опит и положителни практики предложи вицепрезидентът на Иран. Илияна Йотова уточни, че за увеличение на туристическия поток от и към Иран е належащо възстановяване на инфраструктурните и транспортни връзки.
 ace_6458_01_1024x627  ace_6456_01_1024x753  ace_6455_01_1024x758  ace_6454_01_1024x725
„ Нашите две страни имат хилядолетна история. Наш дълг е освен да опазим богатото си културно-историческо завещание и да го предадем на поколенията, само че и да го развиваме “, съобщи българският вицепрезидент. Като доста положително иранският вицепрезидент оцени предлагането на Илияна Йотова първите туристически направления, които ще бъдат създадени сред двете страни, да свързват античните им столици. „ В тези направления могат да бъдат включени страните от Западните Балкани, а България да бъде натурален център на това съдействие “, акцентира българският вицепрезидент.

Скоро се чака да се организира 19-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Предстои сключване за нов тригодишен интервал на подписаната през 1967 година културна конвенция сред двете страни.

Вицепрезидентът на Иран благодари на българската страна за поддръжката за така наречен иранско нуклеарно съглашение. „ Твърда е волята на Европейския съюз и на България, като страна член, изискванията на съглашението да бъдат спазвани “, посочи Илияна Йотова.

„ С една ръка не можем да ръкопляскаме “ – с тази персийска сентенция посланикът на Иран в България Сейед Мохаммад Джавад Расули обрисува нуждата от двустранно съдействие. „ Ние имаме национална мъдрост със същия смисъл: Една птичка пролет не прави “, отвърна вицепрезидентът Илияна Йотова, като акцентира какъв брой дълбоки са връзките, които свързват народите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР