В двете най-влиятелни държави от Европейския съюз, Франция и Германия,

...
В двете най-влиятелни държави от Европейския съюз, Франция и Германия,
Коментари Харесай

Германско издание: Доверието към ЕС спада

В двете най-влиятелни страни от Европейския съюз, Франция и Германия, доверието в Европейски Съюз се разрушава – твърди немското издание Bild в публицистична публикация под заглавие. Недоволството на Германия от Европейски Съюз е изключително ориентирано против администрацията на ръководителя на комисията на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, демонстрират социологически изследвания.
Изненадващо е, че точно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз - Франция и Германия - доверието в него е паднало изключително мощно с 49%.
Това демонстрират резултатите от изследване, извършено в 12 страни от Европейския съвет за външни връзки (ECFR), мозъчен концерн, който употребява данни от разнообразни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).
Според тези данни по-голямата част от интервюираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на ковид смятат, че европейският план е „ провален “, само че все пак упорстват, че като цяло съюзът е нещо положително. Германците просто се съмняват в бъдещето на Европейски Съюз
В Германия броят на съмняващите се в европейския план се е нараснал с 11% спрямо интервала преди пандемията. В хода на социологическите изследвания социолозите открили, че „ гласоподавателите на демократичния център са изключително надълбоко разочаровани от Европейски Съюз “. 49% от всички германци към този момент въобще нямат доверие в Европейски Съюз. Всеки трети гласоподавател е на мнение, че интеграцията е отишла прекомерно надалеч.
„ Не може да се скрие, че институциите на Европейски Съюз пропуснаха опцията да потвърдят своята стойност пред европейските гласоподаватели по време на пандемията covid-19. Резултатите от нашите изследвания демонстрират, че бавното разпространяване на имунизациите и необятното отразяване на този развой в медиите са оказали негативно влияние върху публичното мнение “, заключават основателите на изследването.
Урсула фон дер Лайен в огъня на рецензията
За разлика от единадесет други страни в изследването, недоволството на германците от Европейския съюз се дължи основно на метода, по който ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен извършва отговорностите си. Както и в други европейски страни, в Германия има претенции за обществено следствие на проблемите с доставката и разпространяването на ваксини в Европейски Съюз.
Една от основателите на анкетата, Яна Пуглиерин, декларира в изявление за вестник Bild: „ Няма потребност да се опасяваме, че Германия ще напусне Европейски Съюз или че някаква евроскептична партия ще поеме канцеларията на федералния канцлер в хода на актуалните избори за Бундестага, само че въпреки всичко доверието на германците в Европейския съюз мощно се разклати. "
В някои други страни обаче се следи понижаване на броя на хората, които имат вяра, че системата на Европейски Съюз е колабирала. На първо място, това е особено за Италия, където делът на жителите, отрицателно настроени към Европейски Съюз, е намалял с 5%.
 Британско издание: Политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия е в окаяно положение Британско издание: Политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия е в окаяно положение
Страните от Централна и Източна Европа дават на Запада образец за сурово отношение към Русия - по този начин наподобява на създателя на публикацията Тони...
Проучването е извършено през март/април, когато изоставането в акцията за имунизация, да вземем за пример от Съединени американски щати или Англия, към момента е голямо, а работата на Европейската комисия заради забавянето на доставките на ваксини е изключително остро подложена на критика.
Огромно неодобрение от Ердоган
Особено мощно в допитването беше обиден президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, индивидът, който принуди ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на нейното посещаване в Анкара през април да седне на диван, надалеч от креслата, където са седнали той и ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел.
Турция е единствената страна в света, която множеството европейци считат за зложелател, а не като нужен сътрудник. За това пишат и основателите на анкетата. Това е още по-забележително, че Турция е член на НАТО, за разлика от Китай, Русия, Индия и Япония, които европейците считат за по-малко рискови.
Само 25% от европейците към момента виждат Турция като нужен сътрудник и единствено 4% я считат за съдружник с общи полезности и ползи. В Германия 41% от интервюираните възприемат Турция при Ердоган като зложелател, други 11% като противник.
 Европейската комисия започва дело против Унгария за събаряне на радиостанция от ефир Европейската комисия започва дело против Унгария за събаряне на радиостанция от ефир
Европейската комисия стартира дело против Унгария за събаряне от ефир на водеща самостоятелна радиостанция, постоянно критикуваща премиера Виктор...
Освен това германците изпитват надълбоко съмнение към партньорството със Съединени американски щати, макар прогресивната смяна в хода на американската външна политика при Джо Байдън. Само 19% от германците възприемат Съединени американски щати като съдружник, като страна, която споделя техните ползи и полезности.
Според основателите на анкетата резултатите от нея би трябвало да се преглеждат като „ сигнал за ориентиране на останалата поддръжка от Европейски Съюз в вярната посока “. Те имат вяра, че възприятието за обща накърнимост не е задоволително, с цел да „ се развие европейски план след пандемията. Сега европейските институции би трябвало да потвърдят способността си да обслужват европейските жители. "
Те поучават политиците: вместо от самото начало да приказват за " жертвите ", които германците би трябвало да принесат на Европа, или за " отговорността " на германците, те би трябвало да преминат към позиция, в която немските национални ползи ще бъдат по-ясно дефинирани и представлявани.
По-конкретно: вместо да питаме какво Германия може да направи за Европа, би трябвало да попитаме какво Европа и светът могат да предложат на Германия. В този случай Германия „ може да отиде на някои сложни външнополитически договаряния, от които до момента се е въздържала да взе участие и по този метод да вдъхне нов живот на европейския план “.
Превод : Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР