В две от зоните около открития нов случай на Африканска

...
В две от зоните около открития нов случай на Африканска
Коментари Харесай

Ловът и дърводобивът в две зони около открития нов случай на АЧС край Симитли се забраняват

В две от зоните към открития нов случай на Африканска чума по свинете край Симитли ловът и дърводобивът се не разрешават.

Това беше посочено на извършена през днешния ден в Благоевград епизоотична комисия. Последният случай, открит в Благоевградско, е при диво прасе. То е убито край село Железница по време на лов и е изпратено за проучване дружно с още осемнайсет проби от отстреляни животни. Със заповед на регионалния шеф на Благоевград се вкарват три зони към инфектираното място. Това са зона А, което обгръща 3 километра към място, на което е убито инфектираното животно, зона Б, която обгръща 25 километра и зона В - 172 километра. В зоните А и Б е неразрешен достъпът, като се изключи отрасловите институции, сподели регионалният шеф Бисер Михайлов. В зона В обаче ловът и дърводобивът за разрешени.

Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

След епизоотичната комисия шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ доктор Михаил Бащавелов посочи, че 172-километровата зона обгръща шест ловно-стопански региона на територията на "Държавно горско стопанство /ДГС/ Благоевград " и две на територията на "ДГС Симитли ". Заповедта, с която се дефинират зоните и се постановат съответните рестрикции, е в действие три месеца, до 22 февруари, добави доктор Бащавелов. От ОДБХ прецизираха, че месото от инфектираното животно е конфискувано от ловците и е загробено на избраното за това място в община Симитли, осъществена е и стерилизация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР