В две общини, управлявани от кметове на ГЕРБ, са установени

...
В две общини, управлявани от кметове на ГЕРБ, са установени
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия установи престъпления при обществени поръчки в Стара Загора и Враца

В две общини, ръководени от кметове на ГЕРБ, са открити закононарушения при публични поръчки за пазаруване на рейсове и тролеи за градския превоз. Това разгласи Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в известие до медиите. Става въпрос за общините Стара Загора и Враца, където кметове са надлежно Живко Тодоров и Калин Каменов.

Материалите за корупционните закононарушения към този момент са предадени в прокуратурата. Преди това комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, уточни още една община, ръководена от кмет на ГЕРБ, където има подозрения за корупция. Такъв сигнал към този момент бе подаден за Варна, като поръчката също е за пазаруването на транспортни средства за градския превоз. И трите търга са отчасти финансирани с пари по оперативна стратегия " Околна среда ".

Във Враца са тествани две поръчки - едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората - за доставка на 13 електрически рейса, както и на зарядни станции за общо над 32 млн. лева

" В хода на инспекцията са изискани документи на място и са снети писмени пояснения от лица, взели участие в извършените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна полза, както и нарушавания при доставката на тролейбусите - не са изпълнени параметрите, категорично посочени в техническото предложение и спецификацията към подписания контракт. В резултат на това в употреба са въведени транспортни средства, които не са били предмет на публичната поръчка и са създадени от беларуско държавно сдружение, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз ", пишат от комисията.

Търговете в Стара Загора също са два - за за над 35 млн. лева и е за покупка на 55 нови дизелови рейса и за зарядни станции за близо 50 млн. лева Печелят ги три компании - полска, чешка и българска.

" Установени са данни за осъществени незаконни дейности от лице, заемащо висша обществена служба, изразяващи се в превишаване на пълномощията му и оказване на влияние в процеса по подготовка и осъществяване на публичните поръчки за установяване на съответен участник за реализатор, за което същото лице е получило неследваща му се имотна полза ", настояват от комисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР