В две часови зони едновременно се оказа малката държава от

...
В две часови зони едновременно се оказа малката държава от
Коментари Харесай

Ливан е в две часови зони - християнска и мюсюлманска

В две часови зони по едно и също време се оказа дребната страна от Близкия изток Ливан откакто държавното управление ѝ взе решение в последния миг да не сменя времето си с час напред в нощта събота против неделя. Управляващите решиха стрелките да бъдат преместени месец по-късно, когато завърши свещеният празник за мюсюлманите Рамадан.
Някои институции се съобразиха с държавното решение, само че други отхвърлиха да го създадат. Така се оказа, че в страната има две часови зони, а ливанците би трябвало да съчетаят уговорките си по отношение на и двете, написа в. " Гардиън ". Решението не бе признато от политици и институции, изповядващи християнството, само че освен. Противопостави се Маронитската черква, която е най-голямата в Ливан, както и двете най-големи малките екрани в страната. " Ливан не е остров ", съобщи една от тях.
По предписание, Ливан мести стрелките си с час напред в последната неделя от март, също както и европейските страни. В четвъртък обаче министър председателят на страната Наджиб Микати изненадващо разгласи, че тази година това ще се случи на 21 април, като не даде пояснение за повода.
То обаче пристигна от изтекло в интернет видео на диалог сред Микати и представителя на Народното събрание Набих Бери, в което Бери го моли да отсрочи промяната тутакси, с цел да могат мюсюлманите да прекъсват рамаданския си пост с час по-рано. Премиерът дава отговор, че е направил сходно предложение, само че би било мъчно да стане, тъй като ще докара до усложнения за самолетните полети. На това Бери дава отговор с въпрос: " Какви полети? ". Държавната самолетна компания на Ливан обаче отхвърли да се съобрази с държавното решение и отговори, че от неделя до 21 април всички полети ще изхвърчат с час по-рано.
Докато обществените институции на доктрина са обвързани от решението на държавното управление, доста частни институции, в това число телевизионни станции, учебни заведения и компании, оповестиха, че ще подценен решението и ще преминат към лятно часово време в неделя, както беше планувано по-рано.
Създалата се обстановка докара до смешки за " мюсюлманско време " и " християнско време ", а интернет търсачки излязоха с разнообразни резултати за локалното време в Ливан рано в неделя сутринта.
Някои мюсюлмани също се опълчиха на смяната и показаха, че постът би трябвало да стартира призори и да приключи на залез слънце, без значение от часовата зона.
Мнозина пък заподозряха в решението опит за похищение на вниманието от по-големите стопански и политически проблеми на страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР